Български военен контингент ще бъде изпратен за участие в Силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват днес в тържествената церемония по изпращане. Ритуалът ще се състои от 11:00 часа на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград.

В операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово ще се включат над 100 военнослужещи основно от състава на Трето бригадно командване - Благоевград. Българският контингент ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово.

Заместник-командир на Втори многонационален батальон от силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово е майор Красимир Дамянов, а командир на ротата е капитан Фердо Фердинандов, информират от МО.

Обстановката по сигурността в Косово остава напрегната със запазващ се потенциал за ново ескалиране на междуетническо напрежение в северната част на страната, обясни в края на април подполковник Захари Димов, национален командир на контингента в Косово. Не са установени преки заплахи за дейността на българските военнослужещи, каза още подполковник Димов.

Участието на Въоръжените сили на България в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово започва през февруари 2000 г., като досега са участвали над 1600 военнослужещи, информират от Съвместното командване на силите.