Доставиха 500 тона хуманитарна помощ до Газа

21.05.2024 09:42 228 0
Доставиха 500 тона хуманитарна помощ до Газа

Повече от 500 тона хуманитарна помощ са били доставени през времененния плаващ кей до Газа, съобщиха американски източници, цитирани пот Ройтерс.

Кеят беше построен от Съединените щати. Пратките започнаха да пристигат в петък, докато Израел е подложен на нарастващ глобален натиск да позволи повече доставки в обсадения крайбрежен анклав.

Начинът, по който е доставена тази помощ, не може да замести по-големия обем на храни и лекарства, които могат да пристигнат по суша, съобщи Вашингтон. ООН смята, че жителите на Газа се нуждаят от храна и лекарства в обем на 500 камиона дневно.

Вчера стана ясно, че Международният наказателен съд иска заповеди за арест срещу Яхия Синуар и Бенямин Нетаняху за военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с нападението от 7 октомври и войната в Газа, съобщава Си Еан Ен.

Информацията обяви Карим Хан, главният прокурор на Международния наказателен съд.

Хан каза, че Международния наказателен съд също иска заповеди за министъра на отбраната на Израел Йоав Галант, както и други двама висши лидери на Хамас - Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри, лидер на бригадите Ал Касем и по-известен като Мохамед Деиф, и политическия лидер Исмаил Ханийе.

 

 

Акценти

Изпрати новина