Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - главен комисар Александър Джартов
откри 51- вия Републикански преглед по пожароприложен спорт, чийто домакин тази година е Пловдив.

Състезанието ще е с продължителност от 3 дни - от 31 май до 02 юни и се провежда на лекоатлетически стадион „Пловдив“, като атмосферата в града под тепетата ще бъде нажежена от спортен хъс и професионална конкуренция, а главни действащи лица ще бъдат най-добрите огнеборци от цялата страна.

За купата и призовите места по пожароприложен спорт ще се борят 300 смели мъже - представители на 26 отбора от Регионалните пожарни дирекции в страната. В състезанията ще участват не само мъже, а и жени, юноши и девойки от 12 до 18 години и отбор курсанти от Факултета по ПБЗН при Академията на МВР.

На спортния терен всички те ще покажат своите професионални умения и нива на специализирана оперативна подготовка- групово и индивидуално. Правилата на състезанието са заимствани от ежедневните ситуации, в които огнеборците попадат - преодоляване на препятствия, подобни па тези при истински пожар, гасене на действителен огън, изкачване на учебна кула с щурмова стълба, построяване на шлангови линии и бойно разгръщане от мотопомпа.

Тържествената част по откриването започна под звуците на Представителен духов оркестър на Военновъздушните сили и мажоретките от СУ "Св. Св. Кирил и Методий". Огромна атракция сред гостите - представители на местната власт, директори на Регионални дирекции по ПБЗН от страната, колеги бойци и официални лица, предизвика участието на
единствения порода си Първи гвардейски отряд с деца от ЦДГ „Мая“. Гостоприемен поздрав отправиха и танцьорите от емблематичния фолклорен ансамбъл „Тракия".

Състезанията, които се провеждат ва лекоатлетически стадион "Пловдив" ще продължат до петък и са с вход свободен за зрители и посетители!

Над 300 огнеборци от страната ще мерят сили в състезание в Пловдив

Ето и пълната програма на събитието:

31 МАЙ – СРЯДА 11.30ч. – 12.00ч. – Тържествено откриване на 51-ви Републикански преглед по пожароприложен спорт 12:30 ч. – 18:30 ч. – „Изкачване с щурмова стълба“, „100-метрова пътека с препятствия“

1 ЮНИ – ЧЕТВЪРТЪК 09:00ч. – 10:00ч. – Полуфинали и финал в дисциплината “100-метрова пътека с препятствия” 10:30ч. – 11:30ч. – Полуфинали и финал в дисциплината “Изкачване с щурмова стълба до 4-тия етаж на учебна кула” 13:00ч. – 18:00ч. – “Бойно разгръщане от мотопомпа”

2 ЮНИ – ПЕТЪК 08:30 ч.– 12:00ч. – “Пожарна щафета 4х100м с препятствия” 13:00 ч. – Тържествено закриване и награждаване на призьорите

Галерия: