- Преди 4 години в една от статиите си бяхте писали, че Пловдив ще  си търси доброволец за кмет. Оттогава мина цял мандат, а състоянието на Община Пловдив е още по-тежко. Защо решихте да оставите перото и да влезете в надпревара за кмет, която изглежда ще е още по-доброволческа работа?

- Стоя зад това твърдение и днес. След ожесточената войната за влияние между клановете на ГЕРБ, на която градът стана заложник, Пловдив наистина има нужда от доброволец. Виждам новия кмет като отдаден и почтен човек, който стои далеч от политическите зависимости и няма да постави интересите на група хора или дадена партия над тези на множеството – едно ново мнозинство от пловдивчани, които не искат повече да живеят в блатото на посредствеността и корупцията. 

Решението да бъда кандидат за кмет не беше лесно. Аз имам всичко, за да водя щастлив живот. Баща съм на три деца, имам и две внучки. Имам професия, която обичам, имам добри доходи, които ми стигат. В медията работих здраво, за да бъдем коректив на местната власт. Посочвахме кривините, давахме решения, разкрихме много случаи на корупция, влязохме в следите на октопода от фирми, който от години ограбва обществения ресурс. Опитахме всичко, но не постигнахме много.  И не защото гласът ни не се чуваше, а заради превзетата държава и неработещите институции. Във времето разбрах, че всъщност нито една значима промяна не може да се случи с други средства, освен с инструментите на политиката. Системата може да се реформира само отвътре.  

- Как оценявате другите кандидати, но вече не като анализатор, а като ваши опоненти – какви предимства имате пред тях?

- Оценката за останалите кандидати ще я дадат гражданите на 29 октомври. Това, което ме притеснява, е липсата на реален дебат за Пловдив. Затова призовавам всички кандидати да се съсредоточат върху важното за града. 

Аз нямам политически зависимости. Не съм човек, който ще се прехранва от политиката. Готов съм да служа на Пловдив и пловдивчани. За съжаление сред опонентите си в битката за кмет на Пловдив не виждам много подобни.

Преглеждам списъка с основните кандидати за вота на 29 октомври. И какво виждам – професионални политици, които не са забили и един пирон в живота си и преживяват основно от това, за което са ги назначили партийните им началници. Виждам депутати, които са дошли тук да отбият номера, а после ще се върнат в София, за да си взимат хубавите заплати. Виждам лобисти, които от години участват в разпарчетосването на града и спират развитието му. Чета програмите им и виждам единствено лозунги и празни приказки.

 

Имам и три други предимства пред останалите кандидати – не се уморявам да работя, открит съм и политиката за мен не е начин на препитание. Това е гаранция, че в мое лице пловдивчани ще имат достъпен кмет, който усеща пулса на града и може да решава проблемите.  

- Кои политически формации виждате като потенциални партньори в Общинския съвет, където се наложи в последните 20 години мнозинствата да са трапезни?

- Най-важно е да върнем дебата за това в какъв град искаме да живеем и по какви правила там, където му е мястото – сред гражданите и в Общинския съвет. Разчитам на подкрепа от всички, които могат да поставят обществения интерес над личния, партийния или икономическия. На всички, които не желаят да са проксита на този или онзи партиен велможа и не смятат да преживяват като политически брокери и да бъдат част от новата голяма коалиция „Стани богат”.

- Първото нещо, с която ще се захванете, ако станете кмет?

- Проблемите са известни на всички – презастрояването, бавните ремонти, които водят до огромните  задръствания, и ужасния градски транспорт. Но зад всеки от тях стои корупцията. Тя е първопричината за всички проблеми в България. Когато един премиер пише есемес на партийно подчинения си кмет, че фирмата с трите букви трябва да спечели голямата обществена поръчка, какво прави кметът? Пише есемес на шефа на дирекцията за обществени поръчки. Той пък пише есемес на хората в съответната комисия как трябва да завърши търгът. Това превръща всички в участници в корупционната схема. После съответният кмет няма как да иска друго от подчинените си, когато те правят своите малки бели. А корупцията става всеобхватна и ерозира всичко. Има я в обществените поръчки за пътните ремонти и всички виждаме резултата. Има я при избора на доставчици за храни в детските градини и училищата, има я в разпределянето на субсидиите в градския транспорт. Има я и в работата с европейските фондове. Всички днес виждаме резултата от проваления заради корупция Транспортен проект. Парите са платени на изпълнителя, а нищо не работи.

Затова първото, което ще направя като кмет, е да променя начина, по който се избират изпълнители за обществените поръчки. Това ще става чрез открити и честни търгове, за да изберем най-добрите фирми, които да работят бързо и качествено. Има начин.

- Липса на средства, огромни дългове, множество договори  без осигурено финансиране – какво различно може да направите като кмет, при положение, че бюджетът за 2024-а на практика вече е изхарчен?

- Естествено, че финансовото състояние на общината ме тревожи. В момента общият общински дълг гони 100 млн. лева, а събираемостта на приходите е тревожно ниска. За следващия кмет предстои много работа и трудни решения. Приходите в общината могат да се увеличат чрез много по-ефективна работа с европейските фондове, като в същото време спрем да харчим пари за неефективни проекти. Имам добри идеи за оптимизация на работата на администрацията и общинските предприятия. Общината е единственият стопански субект, който губи от собственост. Затова е наложително да се реформира „Жилфонд”. Някои от общинските предприятия трябва да се структурират наново, за да може да излязат на пазара като търговски дружества и да печелят. Има резерви и в приходната част, която може да бъде увеличена чрез разширяване на данъчната основа, без да се вдига данъчната ставка и да се бърка в джоба на гражданите.

Уверен съм, че пари има за всичко, ако кметът си е на мястото и не се краде.    

- Защо избрахте да се явите на изборите с подкрепата на „Консервативна България”?

- Първоначално кандидатурата ми бе издигната от Инициативен комитет, съставен от общественици, хора от бизнеса, будни граждани. Всички до един мои съмишленици. Но се появи проблем. Оказа се, че професионалните политици, които от години употребяват властта, са направили така Изборния закон, че независим кандидат на практика няма никакви шансове. Той няма право на листа за общински съвет и кандидати за районни кметове. А знаем, че в политиката е като във футбола. И Христо Стоичков да си, няма да стигнеш до важните мачове, ако нямаш силен отбор до себе си.

Реших да приема подкрепата на „Консервативна България”, защото с колегите споделяме близки ценности. По принцип вярвам, че времето на войнстващия либерализъм отминава. Време е да се върнем към традициите и националните ценности, към устоите на семейството. Време е новият национален идеал и българският път за развитие да бъдат разписани в България и от българите, а не в Брюксел или в някое чуждо посолство. А идеологията на „Консервативна България” отговаря най-много на моите представи за това в какво общество искаме да живеем и по какви правила. 

- Ако трябва с две изречения да убедите пловдивчани да гласуват за вас, какво ще им кажете?

- Да не се поддават на апатията, която точково сеят сред тях професионалните политици. Да отидат да гласуват с надежда, а не с омерзение, че отново трябва избират на принципа „най-малкото зло”.

Доверете ми се с номер 46 в бюлетината за кмет и Общински съвет и ще имате кмет, който работи за вас.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!