Предстоят поредица от дъждовни дни у нас. Още е рано да се даде точна и детайлна прогноза, за предстоящата валежна обстановка, която според повечето регионални модели ще продължи повече от 72 часа, пише Meteobalkans. Освен очакваните силни ветрове и предстоящата фьонова обстановка ни очакват и валежи и дори възможни гръмотевични бури над Южна България. Гръмотевици са възможни над Югоизточна България, или по-точно над района на Ямбол и Бургас. 

Към 10-12 февруари нашата страна ще попада под влиянието на приближаващ средиземноморски циклон. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще се усили до ураганни стойности, особено северно по планинските склонове.Важно е да се знае, че при поява на фьон по северните склонове на планините вятъра е много силен, дори на изолирани места поривите ще надминат 90км/час.

Ако прогнозата се сбъдне са възможни дребни материални щети над Софийското поле, Берковица, Враца, Плевен и Родопската област, като там вятърът ще надмине 90-120км в час. 

Освен силният и сух вятър ни очаква и топло време, но с повече облаци. След силните южни ветрове, идва ред на значителни валежи.

На фона на сушата, която обхвана нашата страна през януари до средата на февруари, е малко странно да очакваме проблеми от задаващите се валежи, но реално, има вероятност, валежи да предизвикат и внезапно повишение на речните корита в Родопите, и дори да предизвикат и свлачища. 

Този индекс ни кара да се замислим за предстоящите валежи. Тук акцента на тази прогноза е вида на валежите, защото всеки знае, че конвективните валежи, могат да излеят огромно количество дъжд, а моделите точно това прогнозират, че валежите ще са конвективни по характер, а след това и обложени ( тоест продължителни, но със стопанска дейност). 

Съветваме да се обърне внимание на речните корита и язовирите, намиращи се в Южна България, тъй като очакваните валежи над тези райони ще надминат 60-100 л/кв.м.

Валежите в Северна Гърция, също ще са съпроводени от гръмотевични бури и там метеоролозите предупредиха за възможни наводнения.