Синдикалисти се срещнаха с президента Румен Радев, за да обсъдят спешните мерки, които трябва да бъдат взети на национално ниво по време, но и след кризата, породена от пандемията на коронавируса. 

Те настояха за вземане на мерки от спешен порядък за осигуряване на предпазни средства за индустриалните предприятия, както и за големите търговско обекти, които имат проблем с дефицитните стоки. Те настояха и за преразглеждане на текстовете за заплащане на 60% от заплатите на хората от държавния бюджет - не в рамките на един, а поне на два месеца. Това са част от предложенията, които КТ "Подкрепа" и КНСБ са внесли в Министерски съвет. 

Президентът Радев призова да се мисли върху мерки, които да гарантират съществуването на българите в периода на извънредно положение, както и да се мисли за икономическото развитие на страната. 

"Искат се неотложни мерки, които да гарантира здравето и живота на българите. Но и трябва да гарантираме достойното съществуване на българите и след коронавируса. Знаете, че  държавният бюджет се формира от всички наши сънародници. Хората са най-важният ресурс, с който разполагаме. Трябва да вземем мерки за оцеляване на сектори от икономиката, за запазване на работните места, оцеляване на най-засегнатите българи, за да могат да се хранят и да плащат на сметките. Важно е днес да мислим и да предприемаме мерки", посочи президентът. 

Шефът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че трябва да се изясни час по-скоро как и кога ще бъдат изплащани допълните възнаграждения по 1000 лева на медицинско лице.

„Настояваме министър Ананиев да консултира с нас начина, по-който ще се изплащат допълнителните възнаграждения. По-най бързия начин те трябва да стигнат до хората, да стане ясно как и кога те ще бъдат предоставени на медицинските лица", каза Димитров.

Той обърна внимание на нуждата на други сектори от предпазни средства и подчерта, че ставаме свидетели на безпрецедентно надуване на цените на тези потреби, като тези практики трябва да бъдат пресечени от държавата.

"Аз си купувам дезинфектант за 13 лева - 50 мл. Това не е нормална цена. Вчера от предприятие заявиха, че в опит да закупят гел дезинфектант за ръцете на служителите им, фирма им е дала оферта за 1 литър на стойност 900 лева. Предпазните средства – маски, защитни облекла и дезинфектанти трябва да са налични не само здравната система, но и в транспортната система. Публичният транспорт – автобуси, влакове, летища, автогари – са следващото място, което час по-скоро трябва да бъдат оборудвани. За нас е важно тяхната доставка да бъде гарантирана скоро, защото те липсват в мрежата или са на скъпи цени. Държавата трябва да ограничи цените на тези продукти", категоричен е Димитров. 

 Той обърна внимание и на текстовете, които предвиждат държавата да се включи в плащането на заплати. Той посочи, че 60% от заплатата на служителите трябва да бъде поета от държавата на работниците, без оглед дали са на работа или не, за да имат доходи, с които да оцеляват. Тази мярка трябва да важи поне за 2 месеца, обясни той, а от друга страна каза, че 40% от работодателя трябва да бъде гъвкаво изплащан спрямо възможностите му. 

Президентът Радев обясни, че е посетил няколко фабрики в Пловдив и Плевен, които спазвали всички поставени санитарно-хигиенни изисквания.

"Трябва за всички тях да осигуряваме нужните предпазни средства. Спрат ли да работят, спира и държавата", посочи Радев.

Димитър Манолов от КТ Подкрепа обясни, че радикално трябва да бъде сменен модела на работа на държавата, защото кризисните времена изискват кризисни средства. Той поясни, че някои от предложенията за използване на отпуските, биха могли да са потенциален убиец на част от бизнеса, но и да нарушават нормалните права на всички трудещи се. 

"Започваме да получаваме индикации за проблеми и в големия бизнес. Заради нарушените вериги на доставки пред криза са изправени огромни предприятие, което вещае допълнителни кризи не само от локално естество. Иска ми се да намерим подходи и методи това да се предотврати. Вече не говорим за заплаха само за малкия и средния бизнес. Хвърлих око на предложенията на правителството за промените в Кодекса на труда, но не бива да забравяме какво ще стане, след като тази криза премине. Ако ги лишим от отпуск сега, защото те не могат да присъстват сега, това значи ли после, че нямат право на почивка и възстановяване на работната сила. Какво би казал туризма, хората няма да могат да се възползват от него. Трябва да набележим мерки какво да правим след кризата. Трябва да променим парадигмата, в която живеем", каза Манолов.