Има надежда за Божиловия чифлик в Пловдив, който няколко пъти през последните години бе опустошаван от пожари и вандалски прояви. Това стана ясно от думите на кмета на район "Централен" Георги Стаменов, който обясни, че собствениците на къщата са издирени и се търси вариант за пълното възстановяване на сградата паметник на културата.

"Намерили сме собствениците на Божиловия чифлик на ул. „Мали Богдан", има предписание за сградата и се надяваме във времето тя да бъде възстановена. Зидовете ѝ стоят и спокойно може гредоредната конструкция да бъде реставрирана и сградата да върне първоначалния си вид. Проблем е, когато част от собствениците са в чужбина, тъй като ако не бъдат надлежно уведомени на адрес, администрацията няма право да пристъпва към каквито и да е действия", поясни Стаменов. 

Припомняме, че след няколко сериозни пожара и набезите на десетки бездомници, които са завладяли къщата, сградата на улица "Мали Богдан" се е превърнала в руини, осеяни със спринцовки и боклуци. Някога величествена, с уникални фризове и стенописи, сега от нейният блясък е останал само статутът - паметник на културата. Къщата е дело на известния архитект Камен Петков и е била е собственост на богатата пловдивска фамилия Божилови.

Сградата някога е приютявала висшите кръгове на града, посещавана е била и от много дипломати. Така е до момента, в който могъществото на фамилията започва да залязва. Сградата е национализирана, после част от нея е върната на наследниците. В момента собствеността е поделена между тях и общината.

Въпреки това безстопанствеността си казва думата. Изоставена от две десетилетия, нейните прозорци и врати на няколко пъти бяха заковани, за да се спре с разрухата. Последващи зулуми обаче отново ги отваряха широко за наркомани и бездомници, които спокойно влизат в архитектурния шедьовър и го довеждат го крах. Безспорно те са причина огънят да влиза спорадично и да унищожи и малкото останало непокътнато.

Божиловият чифлик е поредният опожарен паметник на културата в Пловдив. Част от потърпевшите здания са Тютюневи складове, банята "Ортамезар" и бившето Второ районно на площад "Съединение".   

Борбата с безстопанствеността на имоти продължава. 

"Тази година сме издали над 50 предписания към такъв тип сгради – или паметници на културата, или постройки, попадащи в охранителната зона на паметници на културата. Успяваме да се свържем със собствениците и можем да кажем, че голяма част от имотите на този етап или са обезопасени или са в процес на реновиране. Много от хората предприемат действия да подготвят проекти, да ги съгласуват с администрацията и с НИНКН и да започнат възстановяване на тези сгради. Има голямо количество здания, които не попадат в по-специален режим, ала фасадите им създават опасност. Тук е моментът да припомня, че ангажимент на всеки собственик е да поддържа общите части на сградата в добър и безопасен вид. Ако се допусне инцидент от такава сграда, самите собственици носят отговорност, включително наказателна", обясни за TrafficNews.bg Георги Стаменов. 

Той коментира и въпросът с бившата стоматология на бул. "Руски", която през лятото беше налепена с указания за опасни елементи, падащи от фасадата, а пред нея се появиха обезопасителни ленти.

"Към момента собствениците на сградата имат инвестиционни намерения да я възстановят. Бяха подадени документи за скици визи, след което следва инвестиционен проект. До 2-3 месеца трябва да стане ясна визията им за развитие на сградата и кога ще започнат да реализират инвестиционното намерение", посочи Стаменов. 

Късове падат от фасадата на бившата Стоматология, оградиха сградата с предпазна лента СНИМКИНякогашният тютюнев склад скоро ще се превърне в жилищна сграда