Веднага след като започна войната, синът ми се опита да купи билети за България, но без успех, тъй като анулираха полетите. Съвсем случайно разбрах преди два дни, че пускат правителствен самолет. Обадих се в посолството. Преди това обаче на госпожа на име Христина Мерджанова, за която ми казаха, че прави списък за този полет. Тя ми отговори: „Вижте, госпожо, в момента взимаме само туристи, но не и хора с двойно гражданство“. Оказа се, че в самолета, кацнал в София, обаче е имало не само туристи, но и израелски граждани, не говорели български дори, от което ми стана много болно.

Това каза пред Euronews Bulgaria в пряко включване от Тел Авив Детелина Амран, като уточни, че информацията се разпространява в група на българите в Израел в социалните мрежи. Имало и други наши сънародници, които изпаднали в същата ситуация като нея.

"Отново се обадих, помолих да се запиша в списък в посолството, но ми казаха да продължавам да търся начини да се прибера чрез други авиолинии. Накратко това е един голям проблем, защото ние не сме втора ръка хора. Преди всичко сме българи и ситуацията е много обидна", заяви още българката.

По думите й синът й отново е купил билет и тя се надява да пътува в неделя.

"Положението не е добре, непрекъснато ни обстрелват. Опитваме се да живеем нормално. Има автобуси и отворени магазини, аз също работя в момента, но на всеки няколко часа тичаме в бункерите. Страшничко е, но човек свиква с всичко за жалост. Моите близки са в България, дъщеря ми е в Гърция. Няма затишие, бомбите и стрелбите продължават. Всички се страхуваме", обясни още жената. 

"Живея от 23 години в Израел, имам двойно гражданство, но преди всичко аз съм българка и когато се обадих в посолството имах надежда, че все пак ще има хора срещу мен, които да ми помогнат, но в крайна сметка - нищо. Всеки си търси свой начин да се спасява. Има 30, 35 човека, които аз познавам, все още блокирани в Израел. Надявахме се много днес да пристигне самолет, но не пристигна. Молим се всичко да бъде наред", в заключение каза Детелина.