Американските въоръжени сили завършиха изграждането на плаващо пристанище край ивицата Газа и вече са готови да започнат да доставят крайно необходимата хуманитарна помощ в палестинската територия, блокирана вече повече от седем месеца след избухването на войната между Израел и ислямистката групировка "Хамас", предаде БТА.

Окончателното изграждане поставя началото на сложен процес на доставка повече от два месеца след като президентът на САЩ Джо Байдън нареди началото на строителните дейности. Плаващото пристанище има за цел да помогне на палестинците, които са изправени пред гладна смърт, на фона на блокираните хранителни и хуманитарни доставки вследствие на неотдавнашното превземане на ключовия граничния пункт "Рафах" от страна на израелските въоръжените сили.

Морският маршрут, изпълнен с логистични, метеорологични и свързани със сигурността предизвикателства, има за цел да увеличи количеството на помощта, достигаща до ивицата Газа, но не е смятан за заместител на далеч по-евтините доставки по суша, които според хуманитарните организации представляват много по-устойчив избор. Натоварените на лодки помощи ще бъдат оставяни в пристанищно съоръжение, построено от израелците югозападно от град Газа, след което ще бъдат разпределени от групите за помощ.

Според представители на ООН тежките боеве между израелските войски и бойците на "Хамас" в покрайнините на Рафах са довели до разселването на около 600 000 души - една четвърт от населението на ивицата Газа. Други 100 000 цивилни са избягали от някои части на северната част на анклава, след като израелските военни са възобновили бойните операции там. 

Представители на Пентагона заявиха, че сраженията в Газа не застрашават новата зона за разпределяне на помощи, но дадоха да се разбере, че условията за сигурност ще се следят отблизо и могат да доведат до спиране на морския маршрут, дори и само временно. По време на строителството обектът вече е бил подложен на минометен обстрел, а "Хамас" заплаши да атакува всички чуждестранни сили, които "окупират" Газа, отбелязва АП.