Кметът Костадин Димитров ще поиска поне 5 от новите модерни камери на МВР за ловене на нарушители на пътя. В момента вътрешното министерство провежда обществена поръчка за закупуването не 63 броя стационарни и стационарно-преносими уреди за осъществяване на контрол на скоростта. От тях 35 ще бъдат стационарни, а другите 28 уреда ще могат да се местят. Поръчката е на стойност от 5 млн. лева, като трябва да бъде завършена до няколко месеца.

Въпросните камери, които ще иска градоначалникът трябва да обхващат поне 3 платна, както и да ловят минимум 95% от пътните нарушения в зоната, независимост от натовареността на зоната.  Освен скоростта, камерите трябва да заснемат и документират по регистрационни номера нарушения като неправилно изпреварване, неспазване на дистанция, неносене на предпазен колона и още  редица нарушения.

На днешната сесия кметът заяви, че Община Пловдив ще кандидатства и с проект, при който може камерите, които са собственост на общината, част от глобите да остават в Община Пловдив .

„Превенцията е най-важна, но ми се ще да не се използва една трагедия за политически цели. Съболезнования на близките, правим проекти, с които да направим Пловдив по-безопасен. Мисля обаче, че каквото и да направим, при скорост от 200 км/ч., не можем да направим невъзможното”, коментира Димитров.