През 1846г. Адолф Сакс патентова саксофона. Инструментът е изобретен от белгиеца Адолф Сакс, живял в Париж през 19 век – виртуоз, владеещ няколко инструмента. Идеята му била да създаде универсални инструменти за тогавашните духови оркестри, като естествена връзка между дървени и медни духови инструменти.

Саксофонът бил констуиран през 1841 г. и се използвал главно във военните духови оркестри. Има осем разновидности: сопранино, сопран, алт, тенор, баритон, бас, контрабас, субконтрабас. Най-често се използват алт-саксофона и тенор-саксофона. Саксофонът е с кларинетен мундщук с октавово пренадуване с Бьом клапанна система.

През 1860г. е основан един от най-старите футболни клубове в света - немският Мюнхен 1860. Отборът в момента се намира в Трета Бундеслига. Той е веднъж шампион на Германия, два пъти носител на Купата на страната и играе финал в КНК. В отбора са играли българите - Даниел Боримиров и Христо Йовов. 

Българинът Даниел Боримиров от Мюнхен 1860 в борба с топката с Йенс Йеремис от Байерн Мюнхен в дербито на Мюнхен

През 1913г. в Лондон е подписан мирен договор между държавите от Балканския съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) и Османската империя, с който се слага край на Балканската война (1912 – 1913). Това обаче не слага край на конфликтите на Балканите и само няколко месеца избухва нова война между съюзниците. 

През 1956г. България е приета за член на ЮНЕСКО - Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Няколко български обекта са под закрилата на ЮНЕСКО. В културното наследство това са Боянската църква, Ивановските скални манастири, Казанлъшката гробница, Мадарския конник, старият град в Несебър, Рилският манастир и гробницата в Свещари. За Природно наследство попадат Националните паркове Пирин и Сребърна. Нематериалното наследство са вписани Нестинарството, Мартеницата, фестивалът Сурва в Перник и фолклорния фестивал в Копривщица. От 2009 до 2017-а година българката Ирина Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО. 

През 1991г. днешният ден се счита за официалната рождена дата на интернет. Тим Бърнърс-Лий представя продукта си в научна комисия в Европейския център за ядрени изследвания (CERN). Първият уебсайт е направен в ЦЕРН и се появява онлайн на 6 август 1991 година.


Тим Бърнърс-Лий

Един от най-известните президенти на Франция Жак Ширак встъпва в длъжност през 1995г. Преди това той е бил 18 години кмет на Париж. Ширак е президент на страната от 1995 до 2007-а години. Умира през 2019-а година на 86-годишна възраст. 

През 2006г. Баташките мъченици са канонизирани за светци от Българската старостилна православна църква. През май 1876г. са избити поне 2000 жители на Батак от османците. Според различни източници тяхната бройка е около доста по-голяма около 5000. Баташкото клане е част от жестокото потушаване на Априлското въстание. Убити са и много жени и деца, които са изклани от османската армия. Клането се извършва под командването на Ахмед ага Барутанлията. След клането той е осъден и изпратен на заточение в Диарбекир, но по-късно е помилван от султан Абдул Хамид II. Именно Баташкото клане дава сериозна гласност на зверствата от страна на османците по българските земи и известни журналисти и писатели описват ужасите в Батак. Великите сили вече гледат по-сериозно на случващото се в България и през 1877г. избухва и Руско-турската освободителна война, след която България е освободена от османско робство.

Рожден ден празнува волейболната легенда Каспар Симеонов. Симеонов е сребърен медалист от Олимпиадата в Москва през 1980г. Той е бивш играч и треньор на Локомотив Пловдив играл е в Италия за отборите на Киети и Авелино. Неговият син Венцислав е бивш волейболист, който също е сребърен медалист от олимпийски игри с националния отбор на Италия. Рожденичка днес е и една от легендите ни в художествената гимнастика Лилия Игнатова.

През 2009 г. умира големият български актьор Петър Слабаков.

Днес отбелязваме деня на българския спорт. Денят е професионален празник на работещите в сферата на спорта. На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер.

За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак". Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина.

Ежегодно на празника се организират различни спортни мероприятия из цялата страна. Денят се отбелязва като ден на българския спорт от 2006г. 


Лили Игнатова