Стратегическото пристанище Мариупол в Източна Украйна е блокирано от руски военни след "безмилостни" атаки. Това каза кметът на града, цитиран от АФП.

„Засега търсим решения на хуманитарните проблеми и всички възможни начини да извадим Мариупол от блокадата“, каза Вадим Бойченко в съобщение, публикувано около полунощ местно време в акаунта на кметството в Telegram.

Вадим Бойченко заяви, че в района няма вода, топлоенергия и ток, а храната е на изчерпване.

„Просто сме унищожени“, каза той.

По думите му основният приоритет е да прекратяване на огъня, за да може да се възстанови жизненоважна инфраструктура, както и да се създаде хуманитарен коридор за внасяне на храна и лекарства в града.

Превземането от Москва на този град с около 450 000 жители, разположен на брега на Азовско море, ще бъде важен повратен момент в инвазията на Русия в Украйна. Това би позволило да се осъществи връзката между руските сили, идващи от анексирания Крим, които вече са превзели ключовите пристанища Бердянск и Херсон, както и сепаратистки и руски войски в Донбас.

„В продължение на пет дни нашият роден град, нашето семейство от половин милион, е под безмилостна атака“, пише още Бойченко  и призова за продължаваща съпротива. Според него части на украинската армия, Националната гвардия, ултранационалистическия полк Азов, граничари и морска пехота са защитавали града.

Русия се опитва да обкръжи украинската столица Киев и източния град Харков, съобщиха украинските въоръжени сили.

Офанзивата на Москва продължава вече десети ден с подкрепата на авиация и употребата на високоточни руски оръжия, се казва в съобщение на украинските военни, публикувано рано тази сутрин.

Руските войски също така продължават да се опитват да достигнат административните граници на Луганска и Донецка област, за да създадат коридор по суша от анексирания от Русия Крим до сепаратистките райони.

Защитата на столицата Киев продължава да отблъсква "вражеската офанзива" и да нанася поражения на атакуващите войски, се казва в съобщението.

Руските сили продължават да търсят пролуки и в отбраната на южния пристанищен град Мариупол, допълва украинската армия.

ДПА уточнява, че сведенията за хода на бойните действия не могат да бъдат потвърдени чрез независим източник.

Очаква се през уикенда в Беларус да се състои трети кръг на преговорите между Украйна и Русия.

Русия блокира Facebook и някои други уебсайтове и прие закон, който даде на Москва много по-силни правомощия да се бори с независимата журналистика, което накара BBC, Bloomberg и други чуждестранни медии да преустановят репортажите в страна.

Войната бушува в Украйна за десети ден в събота, докато руските войски обсадиха и бомбардираха градове в най-голямата атака срещу европейска държава след Втората световна война.

Боевете създадоха над 1 милион бежанци, поредица от санкции, които все повече изолират Москва, и страховете на Запад от по-широк глобален конфликт, за който бе немислим от десетилетия.

Москва казва, че нейната инвазия е "специална операция" за залавяне на лица, които счита за опасни националисти, и отрича да е насочена към цивилни.

Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията на Украйна казва, че руските сили са съсредоточили усилията си върху обкръжаването на Киев и Харков, втория по големина град, като същевременно се стремят да установят сухопътен мост към Крим.

Киев, по пътя на руска бронирана колона, която от дни е спряла извън украинската столица, беше подложен на подновена атака, като експлозии се чуха от центъра на града.

Украинската медия Suspilne цитира властите в Суми, на около 300 км (190 мили) източно от Киев, като казват, че има риск от бой по улиците на града, призовавайки жителите да останат в убежища.

Действията на президента Владимир Путин предизвикаха почти всеобщо осъждане и много страни наложиха тежки санкции, тъй като Западът балансира наказанието с избягването на разширяване на конфликта.

Отблъсквайки се в информационната война, руският парламент прие в петък закон, налагащ лишаване от свобода до 15 години за разпространение на умишлено "фалшиви" новини за войната.

„Този ​​закон ще наложи наказание – и то много тежко – на онези, които лъгаха и правеха изявления, които дискредитират нашите въоръжени сили“, каза Вячеслав Володин, председател на Думата, долната камара на руския парламент.

Русия блокира Facebook за ограничаване на поддържани от държавата канали и уебсайтовете на Би Би Си, Дойче веле и Гласът на Америка.

CNN и CBS News заявиха, че ще спрат излъчването си в Русия, а други издания премахнаха авторските публикации на базирани в Русия журналисти, докато оценяваха ситуацията. Прочетете още

Очаква се украинският президент Владимир Зеленски да се срещне с целия Сенат на САЩ в 9:30 ч. ET (14:30 GMT) в събота. 

Съединените щати преценяват съкращенията на вноса на руски петрол и начините за минимизиране на въздействието върху световните доставки и потребителите, тъй като законодателите ускоряват законопроект, който ще забрани вноса на руски енергия. Глобалните цени на петрола се покачиха с над 20% тази седмица поради опасения от недостиг на доставки, което представлява риск за глобалния икономически растеж. 

На среща в петък съюзниците от НАТО отхвърлиха призива на Украйна за забранена за полетите над Украйна, заявявайки, че ще подкрепят страната, но пряката намеса може да влоши ситуацията.

"Ние имаме отговорност... да предотвратим ескалацията на тази война отвъд Украйна, защото това би било още по-опасно, по-опустошително и би причинило още повече човешки страдания", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Зеленски нарече срещата на върха като „слаба“ и „объркана“.

„Беше ясно, че не всички смятат битката за свободата на Европа за цел номер едно“, каза той.

Идват още санкции на ЕС, които потенциално включват забрана за кораби под руски флаг в европейските пристанища и блокиране на вноса на стомана, дървен материал, алуминий или въглища, каза ирландският външен министър Саймън Коуни.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза в петък на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че преговорите с Украйна за мирно прекратяване на конфликта "не са се отместили от началната точка", съобщи агенция ТАСС.

Съединените щати и техните съюзници силно разкритикуваха Русия в петък в Организацията на обединените нации заради обстрела и превземането през нощта в Украйна на най-голямата европейска ядрена електроцентрала, а някои настояха Москва да не позволява подобна атака да се повтори.

Много от 15-те пратеници на Съвета за сигурност изразиха "сериозна загриженост" и шок, предупреждавайки за възможността от повторение на катастрофата в Чернобил от 1986 г. - ядрена авария в Украйна, когато тя беше част от тогавашния Съветски съюз, смятан за най-тежката в историята.

Те казаха, че атаката е в противоречие с международното хуманитарно право и призоваха Москва да се въздържа от всякакви военни операции, насочени към ядрените съоръжения и да позволи на украинския персонал да бъде допуснат до централата, за да изпълнява своята работа.

„Светът предотврати ядрена катастрофа снощи“, каза Линда Томас-Гринфийлд, посланик на САЩ в ООН, на спешно заседание на Съвета за сигурност, свикано след превземането на Запорожската атомна електроцентрала в Югоизточна Украйна от руски войски.

"Нападението на Русия снощи постави най-голямата атомна електроцентрала в Европа на сериозен риск. Беше невероятно безразсъдно и опасно. И застраши безопасността на цивилните в Русия, Украйна и Европа", каза Томас-Грийнфийлд.

Когато снаряди удариха района рано в петък, избухна пожар в тренировъчна сграда, което предизвика сериозна тревога по целия свят, преди пожарът да бъде потушен и властите да съобщят, че ясрените системи са невредими, а радиационният фон - нормален. 

Посланикът на Украйна в ООН Сергей Кислиця призова всички руски сили да бъдат изтеглени от централата и да се създаде забранена за полети зона над страната, за да се защити цивилното население от въздушни атаки.

„Франция остро осъжда тази атака срещу целостта на ядрената структура, която трябва да гарантираме“, каза Никола де Ривиер в речта си. „Резултатите от агресията на Русия срещу Украйна вероятно са опустошителни за човешкото здраве и околната среда“, добави той.

Посланикът на Обединеното кралство в ООН Барбара Удуърд каза: "Това не трябва да се случва отново. Дори в разгара на незаконна инвазия в Украйна, Русия трябва да продължи да се бори далеч и да защитава безопасността и сигурността на ядрените обекти."

Шефът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси описа ситуацията като "нормални операции, но всъщност няма нищо нормално в това".

Смята се, че хиляди хора са били убити или ранени, а повече от 1 милион бежанци са избягали от Украйна, откакто руската инвазия започна на 24 февруари. Западните държави отвърнаха със санкции, които хвърлиха Русия в икономическа изолация.

Руският пратеник в Организацията на обединените нации Василий Небензя отхвърли опасенията на Запада около атомната електроцентрала и нарече заседанието на Съвета за сигурност в петък още един опит на украинските власти да създадат "изкуствена истерия".

„В момента Запорожската атомна електроцентрала и прилежащата територия се охраняват от руски войски“, каза той.

Отделно, Франция и Мексико работят по резолюция до Съвета за сигурност на ООН следващата седмица, която ще разгледа хуманитарното въздействие на руската инвазия, казаха дипломати.