18-годишен австралиец плувал на плаж близо до Пърт, когато забелязал черупка, която вдигнал. Уви, тази находка се оказа изключително опасна - съдържаше малък, неидентифициран вид синьопръстенен октопод. Нищо неподозиращият тийнейджър сложи черупката в джоба си и я изнесе на брега, за да покаже находката си.

Младежът извадил черупката и се канел да я покаже на малката си сестра, когато забелязал, че има нещо в нея. Тийнейджърът незабавно хвърлил черупката върху пясъка и след това прегледал крака си: по тялото на тийнейджъра е намерено безболезнено ухапване и след това Джейкъб Егингтън се почувствал зле: той бил откаран в болницата, където лекарите го лекували около 6 часа, пише Live Science. За щастие лекарите вярват, че той ще може да се възстанови напълно. За щастие злополучната черупка не попаднала в ръцете на момичето.

Въпреки миниатюрния си размер, октоподите със сини пръстени съдържат тетродотоксин, мощен невротоксин, който може да парализира и дори да убие човек за няколко минути. Все още обаче не е известен антидотът за него.

Обърнете внимание, че този мощен невротоксин се намира също и в отровата на някои тритони, жаби и риби пухкави. Токсинът действа като спира предаването на нервни сигнали към мускулите чрез блокиране на натриевите йонни канали. В резултат на това жертвата бързо отслабва, мускулите се парализират и в резултат на това може да доведе до спиране на дишането.

Изследователите отбелязват, че тетродотоксинът може да действа бързо или да парализира мускулите в рамките на няколко часа и следователно след ухапвания опасността остава от 20 минути до 24 часа. Уви, в момента няма антидот и затова всичко, което лекарите могат да направят, е да осигурят поддържаща грижа и да използват вентилатор.

Според Австралийския институт по морски науки самите сини пръстени октоподи не произвеждат тетродотоксин, той се произвежда от симбиотични бактерии, които живеят в слюнчените жлези на главоногите. Известно е, че този опасен токсин се съдържа буквално във всички тъкани на октопода и затова лесно може да се получи смъртоносна доза дори чрез допир.

Преливащи се сини пръстени на октоподите, секретирани от специални органи, променящи цвета, мигат, когато се почувстват застрашени, предупреждавайки хищниците за токсичност. Но въпреки такава опасна защитна реакция на октопода, днес са известни три случая на взаимодействие с октопод с фатален изход.