„Ако имах частта да работя като премиер, щях да предложа - намаляване на данъците - данък печалба от 10% на 9% данък печалба, от 10% на 9% данък върху доходите на физически лица,  доходи от лихви по банкови сметки – от 8% на 0%; ДДС от 20% на 18%, с изключение на ДДС за международен туризъм – 5%“, посочи предложения и оттегления за премиер от Има такъв народ Николай Василев.

На прескоференция днес Василев подчерта, че той е разработил документ от 68 страници, който се казва „Модернизирай българския“.

„Това са събрани икономически приоритети, няма притенциозната дума програма, тъй като такива се консултират, доразвиват с диалог с парламентарните групи. В този документ голям принос имат и кандидатите за министри, които направиха своите бележки и допълнения. В понеделник Слави прочете 14 приоритета и бяхте прави, че това не е цялостна програма. В този документ има около 300 приоритета, но не можем да ги прочетем всички. Документът трябва да се гледа като идеология, философия, платформа. Ето сега представям още 5 от тях“, посочи Василев.

В тях са включени намаляването на данъците, предлагане на Бюджет за 2020 без дефицит, тъй като по думите на Василев „само смело и реформаторско управление може да спре ефекта от кризата и да поведе страната напред устойчиво“.

Самият Василев пък подчерта, че хората у нас трябва да го познават като „най-големия бюджетен ястреб в републиката“.

Третият приоритет Василев обясни така „щях да наложа от първия ден своето специално ноухау за прозрачност на обществени поръчки“. Не на последно място той посочи, че щял да иска увеличение на пенсиите с 35%, но допълни, че „най-добрата социална политика е политиката на икономически растеж“. Последният от петте приоритета на „Ако бях премиер“ е „Рязко увеличение на заплатите на лекари, университетски преподаватели и учители, защото тези професии са много важни за бъдещето на нашата нация“, посочи Василев.

По думите му "C 9% /б.а. ĸopпopaтивeн и пoдoxoдeн дaнъĸ/ щe cъбepeм пoвeчe дaнъци, oтĸoлĸoтo c 10%. C ДДC e гope-дoлy cъщoтo. Бългapия ceгa cъбиpa и xapчи мнoгo пoвeчe, oтĸoлĸoтo пpeз пocлeднитe 30 гoдини. Зa мeн тaзи пoлитиĸa e пo-дoбpa и тя пoмoгнa мнoгo нa Бългapия oт 97-мa гoдинa дoceгa".

Василев благодари за номинацията и за доверието на Слави Трифонов и Има такъв народ. Той разкри, че е работим повече от 2 месеца, както с партията, така и със 17-те кандидати за министри в представения проектокабинет.

„Едно от най-хубавото неща от последните 2 месеца беше да комуникирам и да опозная от по-близо другите 17 кандидати за министри. Сигурен съм, че за тях този проект не е завършил“, посочи Василев.

Той обясни, че ако този кабинет бил приет, той щял да бъде най-модерният от началото на българския преход.

„Това щеше да е най-реформаторският и най-модерният кабинет в българския преход и щеше да работи с най-високата скорост, позната досега. Щяме да предложим честно и професионално управление и това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето. Българското общество се убеди, че нашата нация има не малко почтени, образовани хора и добри професионалисти. Поставихме предизвикателство на всички български партии, да излъчват такива министри, поне на такова ниво“, посочи Василев.

Атаките срещу себе си Василев опита да обясни по всеки пунк.

„През последните 3 дни не само към мен, но и към колегите кандидати за министри се насочиха доста помии като цунами. Не смятам, че съм пострадал от тези атаки, сигурно някои си спомнят, че през 2003 атаките към мен заради „Булгартабак“ бяха по-силни, но и тогава оцелях“, посочи Василев.

Той посочи, че критиката, че не е ново лице, щяла да бъде заменена от критиката, че няма управленчески опит, ако беше чисто ново лице предложеният за премиер.

Че е бил от НДСВ не го обиждало, а се чувствал горд, че бил част от „поколението управници, които вкараха България в НАТО и ЕС“. За намеците, че Василев е продукт на ДПС, той бе категоричен, че участието на НДСВ в тройната коалиция е било историческо необходимо, за да влезе България в ЕС. И посочи, себе си като човекът „уволнил Делян Пеевски“, защото се опитал да приватизира „Булгартабак“ със западни инвеститори, но „загубил главата си като министър на икономиката“.

„Не съм зависим от ДПС или задкулисия. Имам само две зависимости – от двете ми прекрасни дъщери, както и да видя България като модерна и просперираща държава. Вярвам, че ще видим тази наша мечта сбъдната в този или в следващия живот“, посочи Василев.

Той допълни, че е най-озадачен от атаките от десния политически сектор, но счита това като приятелски огън.

„По-вероятно съм по-голям реформатор от много хора, наричащи себе си десни. Ценностите, които щях да защитавам, са западна ориентация на страната, върховенство на закона, а не закон за човека на върха. Най-големият проблем на българската икономика е съдебната система. Важни са още свободата за медиите, свободата за бизнеса, независимо кой ще управлява, никой не трябва да се безпокои че ще го рекетират или ще има натиск. Привърженик съм на парламентарната република“, посочи Василев.