Почти невъзможно трудно за осъществяване се оказва решението за обособяването на "Св. Мина" като първата COVID болница у нас. По казуса ежедневно се допълват мнения на лекари, синдикалисти, общината. Конфликтни остават въпросите за медицинския персонал, апаратурата, заплащането на екипите, както и пребазирането на отделения на лечебното заведение.

Големият проблем е кадрови в болницата, твърди д-р Калин Калинов, директор на Дирекция "Здравеопазване" в Община Пловдив.

Припомняме, че МБАЛ "Св. Мина" се преобразува в специализирана болница за лечение на среднотежки случаи на коронавирус. 

То ще протече поетапно, като вчера са разкрити 22 легла, а на 11 ноември - още 30. 

Останалите легла за лечение на коронавирус трябва да бъдат разкрити до 16 ноември, като дотогава лечебното заведение ще разполага с общо 150 легла за болни от коронавирус. Пациентите в кардиологията на МБАЛ „Св. Мина“ ще бъдат приведени  в болничната база на ул. „Весела“. 

"В момента шестима лекарите са дали съгласие, паралелно очакваме и доброволци, които да работят в тази Ковид среда. Медицинските сестри са от 12 до 15, които могат да полагат труд. 150 легла е целта на новата болница, но това едва ли ще може да бъде постигнато", заяви д-р Калинов пред радио Пловдив. 

Той каза още: " Днес с изпълняващия длъжността кмет на Пловдив Тодор Чонов бяхме на среща с Дани Каназирева и там уточнихме, че липсва персонал за този голям брой легла. Тече спешен медицински съвет и в МБАЛ "Свети Пантелеймон". 

Предлагаме да си останат в базата до гарата кардиологично и хирургично отделение на МБАЛ "Свети Мина", защото лекарите там не желаят пребазиране. 

Целта е 90 легла да заработят в болница "Свети Мина", и отделно 60 легла за лечение на Ковид 19 да има и в "Свети Пантелеймон".

В разговор със синдикатите установихме, че работещите могат да заведат и дела, ако се нарушават трудовите им права", предупреди още д-р Калинов. Той обянси: "Входирахме писмо в РЗИ Пловдив за финансов ресурс за двете общински болници, както и за ковид зоните в ДКЦ-та."