Двамата затворници Мартин Митев - Кабуто и Калоян Алексиев, обвинени, че са нападнали и обрали друг лишен от свобода – сводника Калин Витанов, получиха своите присъди. След близо два часа пледоарии, съдът отсъди в полза на държавното обвинение. Председателят на състава призна двамата за виновни, като постанови по три години затвор за всеки, при първоначален строг режим.

През февруари тази година Калин Витанов бил нападнат в килията си от Калоян Алексиев и Мартин Митев - Кабуто. Първият излежава присъда за убийство, а съучастникът му има 22 присъди за кражби и грабежи. Първо влязъл Кабуто и се опитал да измъкне телефона от ръцете на Калин, който в същото време говорел с някого. След минута се присъединил и Калоян, който започнал да извива пръстите на сводника. Двамата избягали с телефона, а Витанов ги последвал. По пътя се оплакал на един от надзирателите, но той му заявил, че "това не е негова работа" и го посъветвал "да се оправя сам". 

След това пострадалият бил отведен в стационара, а няколко дни по-късно се освидетелствал и подал жалба в прокуратурата. 

До присъда се стигна след редица заседания по случая. Бяха разпитани над 10 лишени от свобода, очевидци и косвени запознати със случката. По време на всяко едно от заседанията изплуваха редица скандални разкрития от живота зад решетките. Схеми, търговия, затваряне на очите – все неща, оставащи далеч от обществото.

Крадец със скандални разкрития за дрогата и телефоните в затвора в Пловдив СНИМКИКалоян Алексиев и Мартин Кабуто разменили телефон си за дрога, после си го взели обратно

Обществено достояние станаха връзките между лишените от свобода, както и фактът, че всеки има телефон, макар да е класифициран като забранена вещ. Оказа се, че зад решетките върви един паралелен свят, в който търговията с цигари, наркотици и други предмети е основното „препитание”. „Бизнесмените” продължават да си въртят успешно далаверите от вътре.

Двамата подсъдими – Мартин и Калоян, до последното заседание по случая не се признаваха за виновни. Те дори изкараха себе си жертви на сводника Витанов, който описаха като жесток и отмъстителен.

В заключителната си реч защитникът на Кабуто заяви, че клиентът му и съучастникът са „натопени”. Адвокат Запрянов дори изложи версията, че всъщност телефонът е на Калоян, който го е продал на Калин за дрога и цигари. Последният не си е изплатил дълга и двамата млади мъже са отишли, за да си върнат телефона. Защитата поиска оневинителни присъди.

Държавното обвинение пък поиска председателят на съдебния състав да се произнесе в полза на прокуратурата. Борис Мендев пледира за присъда, варираща в пределния минимум за така повдигнатото обвинение.

В крайна сметка съдия Розалия Шейтанова призна Мартин и Калоян за виновни, като и за двамата определи по три години затвор при първоначален строг режим.

Защитата ще обжалва наложената присъда, тъй като клиентите им не са съпричастни към деянието.

Затворът в Пловдив като стоковата борса – всеки търгува с нещо, но тайноГрабежът над сводника Калин е бил прецедент според управата на затвора

Затворникът, обвинен в побой и грабеж над сводник зад решетките, се изкара жертва - само гледал отстраниКабуто и Калин Витанов се изправиха лице срещу лице в очна ставка, двамата с различни теории