На покушителя, който простреля словашкия премиер Роберт Фицо, бе повдигнато обвинение в опит за убийство, съобщи сайтът tvnoviny.sk, цитиран от Ройтерс.

Фицо бе прострелян вчера с пет куршума, а сега се намира в „много тежко“, но стабилно състояние, съобщиха от болницата "Фр. Д. Рузвелт" в словашкия град Банска Бистрица, където той бе опериран. Все още голяма част от обстоятелствата около нападението остават неизвестни за широката публика, посочва Ройтерс.

Състоянието на словашкия премиер след операцията е стабилно, но "много тежко"

Според разпространената досега информация от словашките медии нападателят на Фицо е на 71 години. Новинарският сайт "Денник Постой“ съобщи, че заподозрян за нападението е Юрай Цинтула, писател и член на Съюза на словашките писатели от град Левице.

Той е изстрелял пет куршума в 59-годишния министър-председател, който в това време е поздравявал свои поддръжници след заседание на правителството в малкия град Хандлова в Централна Словакия, припомня Ройтерс.

Атентаторът срещу словашкия премиер е писателят-опозиционер Юрай ЦинтулаОсвен основната си дейност, той е бил активист на либералната партия "Прогресивна Словакия"

Пред журналисти снощи словашкият вътрешен министър Матуш Шутай Ещок заяви, че нападението срещу Фицо е политически мотивирано.

Нападението срещу премиера Роберт Фицо насочва вниманието към словашката политика