Пълни обяснения, очна ставка и множество доказателствени искания белязаха заседанието срещу двамата затворници Мартин Митев - Кабуто и Калоян Алексиев. Те нападнали и обрали друг обитател на затвора в Пловдив -  сводникът Калин Витанов, като чрез сила му отнели часовника и мобилния телефон. 

По време на заседанието днес обяснения за случката от 4 февруари 2018 година даде Мартин Митев, който няколко пъти подчерта, че не е докосвал Калин, нито го е удрял или обирал.

„Търсих Тодор Дончев - затворник. Влизах от стая в стая, като накрая се отзовах в една килия, където предполагах, че е там. Вътре бяха Антон и Калин, но тъй като не понасям последния, поздравих само Антон. Поседях няколко минути вътре и видях, че Калоян влезе и отиде при Калин. Той се изправи и двамата почнаха да се бутат и дърпат, без да знам защо. По едно време Калоян се измъкна и започна да бяга по коридора, а Витанов тичаше след него. После разбрах, че става въпрос за телефона на Калоян. Не знам на кого е бил телефона, но последно съм го виждал у Витанов. Излязхох от стаята и видях как двамата бягат, а постовия надзирател ги гони. После отидоха в една стая само тримата и не знам какво е станало там”, заяви Кабуто. Поради разминаванията в неговите дими и тези на пострадалия Калин Витанов, двамата лишени от свобода бяха поставени в очна ставка.

Коренно различна версия даде Калин Витанов. Според него Кабуто и Алексиев са го нападнали, за да му вземат телефона:

„Той заедно с Калоян ме нападнаха. Двамата ми държаха ръцете, само и само да ми вземат телефона. Дори Мартин бутна шкафа, в който се ударих”, заяви Калин. Думите му бяха опонирани от Мартин, който заяви, че не е бутал шкафа, а когато Калин и Калоян са се борели са бутнали шкафа и той само го хванал, за да не падне.

На въпроса кой казва истината и двамата затворника заявиха „Аз”.

По време на делото бе призован свидетелят Васил Апостолов. Той е бивш обитател на пловдивския затвор и в него е бил открит задигнатия часовник на Калин. Оказва се обаче, че свидетелят е в Германия и не може да се яви пред магистратите.

В залата бяха още трима надзиратели, които по един или друг начин са били замесени в историята от февруари миналата година. Поради изминалите вече 15 месеца, служителите не успяха да си спомнят за инцидента, както и подробностите около него.

Защитниците на Калоян и Кабуто поискаха да се предостави от изпълняващия длъжност началник на затвора копие на докладната книга. По конкретно те заявиха, че искат да се запознаят с докладите от 4 февруари 2018 година т.е. деня на кражбата. Второто искане бе за още разпити на надзиратели, като един от тях е изпълняващият длъжност шеф на затвора – Запрян Илиев.

В началото на месец юни Кабуто и Алексиев отново ще се изправят пред съда. Очаква се Калоян да даде обяснения и да се изправи в очна ставка с Калин Витанов.

Fashion TV в съда! Затворник се появи с пола в съдебна зала в Пловдив СНИМКИСвидетел закова Калоян и Кабуто, набили и обрали сводник зад решетките

Крадец със скандални разкрития за дрогата и телефоните в затвора в Пловдив СНИМКИКалоян Алексиев и Мартин Кабуто разменили телефон си за дрога, после си го взели обратно

Убиец и крадец нападнаха сводник в затвора в Пловдив, взеха му телефонаДнес Калоян Алексиев и Мартин - Кабуто се изправиха пред съда