Шествие пред парламента ще поиска с промени в закона да се сложи край на намаляването на присъдите със съкратено съдебно следствие за убийци и изнасилвачи. Събитието е насрочено за 18 септември, а инициатори са жителите на сливенското село Сотиря където беше изнасилена и убита 7-годишната Кристин, а след това двама мъже бяха задържани за блудство с малко момиче.
 
Заради двата случая местните хора направиха подписка с искане извършителите на тежки престъпления да не могат да се измъкват от най-тежката присъда доживотен затвор. 
 
Към митинга и шествието ще се присъединят и други близки и роднини на жертви на брутални убийства. Своето участие са потвърдили Фани Белнейска, майка на сестрите Росица и Христина Белнейски (изнасилени и убити през януари 2006 г.), родителите на студентката Вероника Здравкова от Търново (убита с брадва от ром при обир през февруари 2015 г.), както и близките на журналистката Виктория Маринова от Русе (изнасилена и убита на 6 октомври 2018 г.), както и други опечалени роднини.
 
Шествието чука на отворена врата, защото в парламента миналата седмица бяха внесени няколко законопроекта, които имат за цел да затворят законовата вратичка, която позволява на извършителите на тежки престъпления да се възползват от възможността за бърз съд и след признаване на вината да отърват доживотната присъда без право на замяна.
 
Да няма съкратено производство при убийства или престъпления, които водят до тежки телесни повреди, предложиха БСП и “Обединени патриоти” с внесени буквално един след друг два проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).
 
Зам.-шефът на групата на ДПС Хамид Хамид обяви, че движението подкрепя подобна законова промяна, защото “се получава голямо разминаване между настъпилия престъпен резултат, последиците и размера на наказанието, наложено при съкратено следствие. 
 
Свой вариант за промяна предложи и ГЕРБ. Той предвижда съкратеното съдебно следствие да остане като практика при умишлени убийства, тежки телесни повреди, блудство или изнасилване, но съдът да не бъде задължен да намали наказанието на провинилия се, защото си е признал.