Зрелостници от Пловдив се оплакват от качеството на звука при матурата по английски език. Вчера стотици пловдивски ученици се подложиха на матура по английски език, като до медията ни достигнаха сигнали във връзка с проблема.

По думите на учениците пуснатият звуков файл при задачата “Listening” е бил с изключително лошо качество и не се е чувало добре. 

„Записът не се чуваше добре, имаше прекъсване и заглъхване. Съответно след качването на отговорите вчера в сайта на МОН и проверка на същите- логично са грешни. Силно се надявам някой от съответното министерство да направи проверка, чрез прослушване в аналогична среда и да се опита да реши матурата. Защо трябва да бъдем ощетявани и ще бъдем ли компенсирани заради нечие безхаберие”, споделят читатели. По-рано стана ясно, че такива проблеми е имало и в Бургас.

Медията ни потърси началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова, която заяви, че до момента не е постъпвал нито един сигнал по този повод до тях. Добави, че преди матурите училищата са били оборудвани с техника, която е била прослушана и са били извършени тестове, като проблеми не са били установени. 

Според някои ученици именно техниката, а не самият запис е причината за лошото качество. По думите им касетофоните били стари и съответно записът е бил неразбираем. 

По-рано днес министърът на образованието проф. Галин Цоков сподели, че го е прослушал и нямало нито една думичка, която да не се чува добре. 

„Той не може да бъде определен като некачествен. Добър е. Не може да се каже, че е перфектен, но е разбираем и е с добро произнасяне на думите. Проблемът вероятно е в устройствата в отделните училища. Ще се направят проверки там. Всяка година има подобен проблем. Особено със записите", каза министърът. 

Въпросите за текста не са толкова трудни и за това, което се чува, може спокойно да се отговори, коментира Цоков.