Идеята да купуваме заедно газ от трети страни, включително Русия, се осъществи като план. Това означава, че ЕК ще преговаря с „Газпром” от наше име. Това е съвсем различно, отколкото една България с малко консумация да отива на преговори с гиганта. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти след срещата в Брюксел.

Имало е разделение по темата за таван на цената на газта. България е искала ясен таван, поясни Петков. Имало е обаче страни, които са се притеснявали заради свои дългосрочни договори на добри цени.

„Включи се идеята за потенциален таван на цените. Европейската комисия трябва да анализира дали трябва да има такова нещо. При всички случаи това, че ще може да преговаряме заедно, променя изцяло играта за пазарна сила. Вече отиваме заедно и казваме, че искаме по-добри условия и по-ниски цена. Това е много важно за България, както знаем договорът ни изтича тази година", каза още премиерът.

"Щеше да е много по-трудно за България да постигне успех сама. Сега, когато 75% от руската газ идва в ЕС, те няма къде да ходят. Ще трябва да се преговаря. Това беше огромна победа за България. Сваляйки цената на газа, това ще доведе до спад в цените на тока. Това ще намали и инфлацията“, заяви министър-председателят от Брюксел.

Включена е и точка за пълнене на газовите хранилища. "Ще има солидарна подкрепа при пълненето на хранилища. Няма да се използват от други страни безплатно. С други думи, ще има помощ в пълненето и инвестицията", заяви Петков. 

„Цял ден се водят преговори и всяка думичка има значение. Наистина не разбирам, ако човек не знае английски, как се справя“. На въпрос какво е имал предвид с владеенето на английски, премиерът с усмивка отговори „Вие можете да се досетите сами!“.

Обсъдена бе и темата за арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов:

"Битката ще е дълга и промяната ще е бавен процес. Всяка стъпка има значение. Ако този арест не се беше случил и ако не се бяхме свързали с Европейската прокуратура, и нямахме добра комуникация в Кьовеши, нямаше да имаме резултата. Те се страхуват, сега нещата са в ръцете не ЕП. Не е всичко, което искахме, но без тези стъпки, няма промяна", коментира Петков.

Премиерът поясни, че Урсула фон дер Лайен му е потвърдила, че до 2 седмици ще посети България.

„Днес тя ме извика и ми каза – Кириле, готови сме с техническата част на плана. Каза, че до две седмици ще дойде на посещение в България“, заяви с усмивка премиерът.

Петков коментира и темата Русия-Украйна:

„Изгонихме 10 техни дипломати, едновременно с това чухме агресивните думи на посланика. Предполагам, тя каза това заради фрустрацията, че не се справя. Надяваме се, че по дипломатически път посланията ни ще бъдат ясни и г-жа Митрофанова ще отиде обратно на консултация в страната си“, заяви Петков.