Русия подцени шистовата революция при добива на петрол, заяви министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев по повод рязкото поевтиняване на черното злато на световните пазари.

Шистовата революция даде възможност рязко да се увеличи производството на петрол, посочва Улюкаев в интервю за в.  "Комсомолская правда”.

"Не мога да кажа, че ние проспахме това, но очевидно сме подценили възможността за подобно увеличаване на обемите добиван петрол”, каза той.  По повод твърденията за американско-саудитски заговор срещу Русия за поддържане на ниски цени на петрола, Улюкяев заяви, че "не разбирам нито целите на заговора, нито хипотетичните механизми на действие на заговорниците". По този повод той цитира и думите на Михаил Булгаков от неговата книга "Кучешко сърце”: Не четете преди обяд съветски вестници.

Руският министър прогнозира, че до една година, максимум две, пазарът ще намери своето ново равновесно състояние и то ще бъде на значително по-високо ниво, отколкото е в момента. Като правило, след бързото падане на цените, следва тяхното бързо възстановяване, смята Улюкаев.

Той също така не очаква през януари засилен натиск върху рублата. Пикът на форсмажорното търсене на валута премина, а финансово-икономическите регулатори се научиха как да действат, посочи министърът.

През последните няколко месеца петролът, който представлява голяма част от руския износ и рублата поевтиняха почти двойно. Един от факторите за поевтиняването бе повишеното търсене на валута за обслужването на външния дълг тогава, когато достъпът до международните пазари на редица големи руски компании бе ограничен заради западните санкции.

Проблемът е не само в размера на дълга, но и в графика на плащанията по него. Падежът на голяма част от него беше през декември. Това предизвика допълнителен натиск върху вътрешния пазар и създаде проблема с курса. Това е форсмажор, поясни министърът. През последните две седмици руската национална валута възстанови позициите си, като се закрепи на равнище от 54 рубли за един долар.

TrafficNews.bg