Неволите на средната възраст засягат и двата пола. Но докато при мъжете обикновено настъпва обрат в начина на мислене, то при нас жените всичко започва с външния вид. След 40-те проблемът е не само в трупането на излишни килограми, но и в промяната на цялостния ни силует. Например, появяват се сланинки на необичайни места, а приятните заоблености, които сме имали досега – изчезват. На какво се дължи това?

Причините се коренят не само в заседналия начин на живот, но и на промените, които настъпват в организма ни с възрастта. Мускулите ни отслабват за сметка на мастните отлагания. Това ни вкарва в омагьосан кръг, тъй като колкото по-малко мускулна маса имаме, толкова по-малко енергия изразходваме. Всички „входящи” хранителни вещества бързо се превръщат в запаси от мазнини. В този случай дори може да запазим теглото си, но да се разширим на обем, тъй като сланинките са значително по-леки от мускулите. Като добавим към всичко това и забавеният с годините метаболизъм, вече става ясно, че дори да не сме променили хранителните си навици, може да се наложи, да си купуваме няколко размера по-големи дрехи.

Разбира се, да качим няколко излишни килограма, може да се случи във всяка една възраст. Но вероятно сте забелязали, че в младежките години „запасите” се натрупват по дупето и бедрата, което дори прави тялото по-женствено и съблазнително. Когато обаче нивото на естрогена в организма намалее, сланинките започват да се трупат по талията и корема.

Друг виновник за промяната във формите ни, е постоянният стрес. Това е възрастта, в която вече загърбили младежките вълнения и тревогите около израстването на децата, изцяло се отдаваме на кариерата си. Професионалните успехи обаче означават и по-големи отговорности. Обикновено след приключване на работния ден сме напълно изтощени и прекарваме свободното си време не в спорт и разходки, а на дивана пред телевизора. Така обаче не можем да разтоварим натрупания стрес, а той се отразява пагубно на организма ни. Нивото на „тревожния” хормон кортизол расте, а заедно с него се размножават и мастните клетки. Най-лесното е да махнем с ръка и да кажем, че от нас нищо не зависи. Но надиплянето на сланинки около талията не само съсипва фигурата но, но е пагубно и за здравето.

Да се се опитваме да отслабнем чрез диета в този случай би било безполезно, заради забавеният ни метаболизъм. По-добре е да насочим усилията си към по-голяма физическа активност. Например през работните дни е достатъчно да отделяме само по час за кардио натоварвания като каране на колело, танци, плуване или разходки сред природата. По този начин ще унищожим мазнините полепнали по вътрешните ни органи и ще подобрим работата на сърцето.

Ако искате да постигнете още по-добри резултати, ще трябва да превърнете мазнините в мускули. За това трябва поне два пъти седмично да правите фитнес тренировки, като съвсем не е задължително да използвате големи тежести. Достатъчно е да правите повече повторения на упражненията, например 10-15 на серия. А резултатите няма да закъснеят – ще станете по издържливи, ще увеличите мускулната си маса, което пък ще подобри обмяната на веществата и ще укрепите костите и ставите си. С една дума ще противодействате на всички негативни последствия на възрастта.

 

Източник: Hera.bg