Панагюрското златно съкровище да бъде върнато на Археологическия музей в Пловдив и то да бъде съхранявано тук. За това настояват общинските съветници от "Браво Пловдив" и са внесли декларация, която да бъде разгледана на следващата сесия на Общински съвет. 

Съгласно Закона за културното наследство Панагюрското златно съкровище трябва да се съхранява от РАМ-Пловдив, но то и към настоящия момент се намира в Националния исторически музей по силата на сключен договор между РАМ-Пловдив и НИМ-София. Този договор вече е изтекъл, а нов не е подписан. Общинските съветници от „Браво Пловдив” настояват такъв нов договор да не бъде подписван.

"Регионалният археологически музей-Пловдив има необходимия експертен екип и инфраструктура, за да се грижи за Панагюрското съкровище. Ако то стане постоянна част от експозицията, ще допринесе за увеличаването на туристическия интерес към града ни. Подобни добри примери за децентрализация има у нас - Варненското съкровище с 3000 накити от 24-каратово злато са експонирани в Археологическия музей в морската ни столица. Рогозенското съкровище е в Регионалния исторически музей-Враца. Луковитското съкровище от 15 сребърни съда – чаши, фиали и кани, се съхранява в Регионалния исторически музей в Ловеч, както и част от находките от Летница" пишат съветниците от "Браво Пловдив" в предложението си. 

"Панагюрското златно съкровище е един от най- ярките символи на тракийската култура, на която ние сме наследници. Пловдив е неговият дом и то трябва да бъде съхранявано и експонирано тук, когато не пътува по света. Надявам се това да се превърне в кауза, която да обедини пловдивчани и да направим нещо заедно, загърбвайки политическите си различия" коментира за TrafficNews председателят на сдружение "Браво Пловдив" Веселин Костов. 

Ако декларацията бъде приета, тя ще бъде изпратена до Министъра на културата на Република България, до Директора на Национален исторически музей-София,  до Директора на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“  в Министерство на културата и до Директора на Регионален археологически музей-Пловдив.

Ето и пълният текст на декларацията:

 

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ПЛОВДИВ

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От ППГОС на „Браво Пловдив“

Относно: Приемане на Декларация за оставане на Панагюрското златно съкровище в Регионален археологически музей-Пловдив

ДЕКЛАРАЦИЯ

Панагюрското златно съкровище е открито съвсем случайно от братята Павел, Петко и Михаил Дейкови на 8. декември 1949 г. по време на изкопни работи до тогавашната керемидена фабрика в град Панагюрище.

След като намират златните съдове, братята ги почистват и ги предават на тогавашния околийски началник Стефан Калпаков. Той вика уредника на музея в Панагюрище Петър Горбанов, а той съобщава за съкровището на Археологическия институт в София и на директора на Пловдивския исторически музей. Първи на обаждането се отзовава Димитър Цончев от Пловдив. Той взема съкровището и го завежда в инвентарната книга на музея в Пловдив. По-късно Цончев споделя, че най-много се е страхувал да не го изпреварят от София. Златните съдове остават под тепетата до 1982 г., когато с правителствено решение са изложени в Националния исторически музей и пътуват по света.

И въпреки че съгласно Закона за културното наследство Панагюрското златно съкровище трябва да се съхранява от РАМ-Пловдив, то и към настоящия момент се намира в Националния исторически музей по силата на сключен договор между РАМ-Пловдив и НИМ-София. Този договор вече е изтекъл, а нов не е подписан.

Ние, общинските съветници от „Браво Пловдив” настояваме такъв нов договор да не бъде подписван.

Регионалният археологически музей-Пловдив има необходимия експертен екип и инфраструктура, за да се грижи за Панагюрското съкровище. Ако то стане постоянна част от експозицията, ще допринесе за увеличаването на туристическия интерес към града ни. Подобни добри примери за децентрализация има у нас - Варненското съкровище с 3000 накити от 24-каратово злато са експонирани в Археологическия музей в морската ни столица. Рогозенското съкровище е в Регионалния исторически музей-Враца. Луковитското съкровище от 15 сребърни съда – чаши, фиали и кани, се съхранява в Регионалния исторически музей в Ловеч, както и част от находките от Летница.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

На основание чл. 21, ал.1, т.23 и чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА и във връзка с гореописаното Предлагаме на Общински съвет – Пловдив да вземе следното

 

Решение:

Приема Декларация на Общински съвет – Пловдив, със следния текст:

Възлага на Председателя на Общински съвет – Пловдив да изпрати приетото Решение
До Министъра на културата на Република България, До Директора на Национален исторически музей-София,  До Директора на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“  в Министерство на културата, До Директора на Регионален археологически музей-Пловдив.

Възлага на Директора на Регионален археологически музей-Пловдив да не подписва договор за предоставяне на Панагюрското златно съкровище на Национален исторически музей-София.

 

 

С уважение,

Ангел Молев

Борислав Инчев

Ерол Садъков

Любомир Паунов

Яна Димитрова