Тази седмица започват разговорите на преговорния екип на ГЕРБ-СДС с парламентарно представените сили за излъчване на експертно правителство. Днес ще бъдат изпратени поканите и най-вероятно същинските срещи ще стартират в утрешния ден.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да участва в първоначалните разговори за съставяне на правителство, като излъчи преговорен екип в състав: Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян 

Днес новите депутати ще разберат и от президента Румен Радев кога ще се съберат за първия звънец на 50-ото Народно събрание. Срокът е един месец след изборите, ако държавният глава не направи това първото заседание се свиква по искане на 1/5 от депутатите.

Официалната клетва на новите 240 народни представители ще даде старт и на процедурата по консултации при президента. Това води и до връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. ГЕРБ-СДС, която ще получи мандата първи, още днес ще изпрати покани за разговори с останалите формации в новия парламент, за да се види какви са нагласите за събиране на подкрепа.