На 74 г. е починал литературният критик, поет и белетрист от Пловдив Владимир Янев. Скръбната вест съобщиха негови приятели и колеги. 

Владимир Янев е роден на 26 януари 1950 г. в Пловдив. Завършил е тогавашното училище "Лиляна Димитрова", след което българска филология в Софийския университет през 1972 г. Бил е учител по български език и литература в Неделино, Златоград и Пловдив. От 1981 г. преподава българска литература в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и е запалил поколения студенти по родните автори. Янев е бил лектор по българска литература в Санктпетербургския университет в учебните 1995/1999 г.

Докторската му дисертация е на тема "Поезията на Николай Марангозов в контекста на българската литература". Доцент е в катедрата по българска литература и теория на литературата в Пловдивския университет. Член е на Съюза на българските писатели и на Българския ПЕН център. Автор е на много книги и помагала, сред които: Живея и препрочитам", "Признати и непознати", "Христо Смирненски. Маскарадът и празникът","С вас, седмокласници, да прочетем заедно", "Кратки бележки върху българския литературен авангардизъм (с особен оглед към експресионизма)" и др. 

Поклон пред паметта му!