Изцяло обновен ще бъде Домът за възрастни хора „Св. Василий Велики” през Плана за възстановяване и устойчивост.  Общинският старчески дом е един е вторият по-големина в страната, като неговия капацитет е от 200 души. Условията обаче в него не отговарят на съвременните условия за живот.

През 2022 година в Плана за възстановяване бяха заложени 182 млн. лева, с които да се обновят домовете за възрастни хора в 72 общини. Тогава Община Пловдив първа подаде проекта си, който е за над 20 млн. лева, а очакванията бяха той да приключи до 1 януари 2025 година.

Тъй като другите общини обаче се бавиха с проектите си, от министерството на няколко пъти отлагаха крайния срок за подаване на документи. В крайна сметка той приключи през април, като се скоро се очаква да бъде публикуван крайният списък на одобрените проекти.

Заради промени в условията на програмата обаче безвъзмездното финансиране е било намалено с близо 4 млн. лева. Зам.-кметът по европейски политики Владимир Темелков заяви, че е имало два варианта – да се осигурят от бюджета на Общината, или се отреже част от проекта. Било е взето решението да се премахне ландшафта и парковата зона, която ще бъде изградена от Община  Пловдив след приключването на ремонтите в сградата. Със средствата ще се обнови изцяло базата, където са настанени възрастните хора.

Заглавна снимка: Проектът на Община Бургас за обновяване на дома за възрастни хора