Започна конференцията за мир в Украйна. 92 държави и 8 международни организации изпратиха делегации до Люцерн. Конференцията се организира от Киев в сътрудничество с домакините от Швейцария. Целта ѝ е да окаже натиск върху Русия да прекрати инвазията в Украйна.

Отсъствието на делегация от Москва, която не беше поканена и Китай, които отказаха да дойдат, намалява потенциала за намиране на решение на конфликта. В навечерието на конференцията Владимир Путин изложи исканията на Русия за спиране на бойните действия. Повечето участници в конференцията ги определиха като нереалистични или неискрени.

"Неговото предложение на практика представлява опит да бъде вкаран в официални документи империалистическия му рейд срещу Украйна. Това, от което имаме нужда не е диктат на условия. Нуждаем се от справедлив мир, който се фокусира върху суверенитета и цялостта на Украйна. Затова конференцията в Швейцария е важна първа стъпка. Няма да се решат основните проблеми, но ще се постави основата. После ще продължим нататък, вероятно на следващ такъв форум", посочи канцлерът на Германия Олаф Шолц.