Хиляди пловдивчани се стекоха на Главната, за да отпразнуват 70-годишнината на Операта. Празникът започна на стълбите на Каменица, където малките възпитаници на г-жа Опера изнесоха спектакъла „Бибиди- бобиди-буу“ . В същото време до Римския стадион се събираха, облечени в сценичните си костюми, артистите от най-голямата трупа под тепетата, за пищно празнично шествие по Главната улица.

Когато стигната до стълбите на Каменица, най-отпред на колоната застанаха най-малките, които брояха до няколко пъти до 70, за да припомнят достолепната възраст на музикалната институция. Те стигнаха до пространството над ул. „Гладстон“, където бе предвидено същинското честване.

Още преди самата сцена се беше извила огромна опашка. Оказа се, че заради специалната празнична отстъпка от 50% стойност на билетите, която пловдивската опера направи като жест към публиката си, стотици пловдивчани се наредиха търпеливо, за да изчакат реда си.

Бляскавата солистка на Операта Вера Гиргинова под диригентсвото на маестро Диан Чобанов изпя песента женския вокал на „Barcelona“, докато на видео зад нея вървеше клипа с велия Фреди Меркюри. След това на диригентския пулт застана Якопо Сипари ди Пескасероли, а солистите Вера Гиргинова и Евгения Ралчева изпяха „Болеро на Елена“ и арията "Casta Diva" на Норма. Концертът продължи с изпълнение на оркестъра Танц със саби на Арам Хачатурян. След това празникът продължи със „Se tu fossi nei miei occhi“, изпълнена от новата звезда от трупата на операта Мария Анастасова и любимеца на публиката Марк Фаулър. Те получиха бурни аплодисменти, но още по-шумно стана, когато оркестрантите започнаха да подгряват появата на Васко Василев. След няколкоминутни плаузи от публиката, първа на сцената излезе Памела Никълсън (клавири), а след това и самият Васко.

Оказа се, че това е първата площадна изява на цигуларя от повече от 20 години и той е направил огромен жест към почитателите си в Пловдив, защото преди часове е кацнал от Виена, а след концерта лети за Токио. Това на практика е бил единственият възможен ден, за да се реализира грандиозният му концерт в Пловдивската опера.

Той изпълни произведения от Сарасате, Енио Мориконе, Брамз, Пацола, Бах.

Поне 2500 зрители го аплодираха във възторг, а за тяхна радост още с появата си на сцената той се обърна с думите „Густо, майна, Филибето!“

Василев благодари на Диан Чобанов, Нина Найденова и музикантите от оркестъра. "Имате чудесен площад, но искаме и зала", каза големият цигулар.