Значително увеличение на случаите на опити за източване на банкови карти у нас отчитат от ГДБОП пред "Хоризонт". Началникът на Дирекция "Киберпрестъпност" старши комисар Владимир Димитров обясни, че данните на измамените най-често попадат в хакерите през заразени компютри или фалшиви мейли от името на различни банки.

Сериозен проблем за МВР остават и инвестиционните измами у нас. По думите му всяка седмица има сигнали от хора, загубили шестцифрени суми при инвестиционни измами в интернет.

Пред БНР старши комисар Владимир Димитров разказа, че схемата на инвестиционните измами е изключително добре изградена. Хората биват убеждавани да инвестират в определени интернет платформи, след което превеждат пари за различни такси или комисионни, за да усвоят несъществуваща печалба.

"Всеки ден при нас има сигнал от жертва. Някой път имаме по двама-трима пострадали на ден. Жертвата остава без 10 - 20 хиляди лева. На всяка седмица – две имаме жертва, която губи, както вие казахте, шестцифрени суми. Започват с търговия няколкостотин лева, впоследствие жертвата се въвежда в заблуждение, че точно тази платформа за търговия е много високодоходна. Жертвите от инвестиционните измами и финансовите щети са много сериозни".

В последните месеци в ГДБОП наблюдават и ръст на опитите за теглене на пари от банкови карти. Понякога самите жертви предоставят данните си в интернет, подлъгани от различни измамни имейли:

"През последните месеци наблюдаваме трайно увеличение на подобни случаи, при които български граждани стават жертва на източване на личните им банкови сметки от онлайн банкиранията. Много често това се случва в резултат или на заразени компютърни устройства, които ползват жертвите, или на факта, че те сами са предоставили своите данни от банковата карта - пароли, достъпи за двустепенна верификация в резултат на фишинг имейл, който им е изпратен".

"Никога не съм вярвал, че може да попаднеш в измамите на киберпрестъпността и киберпрестъпниците", споделя репортерът на БНР Даниел Инков в интервю. Случката е от почивните дни, когато е установил липсата на 2000 лв.

"Всеки съвременен човек има регистрации в много сайтове с онлайн търговия – това е голямо улеснение. Имам доверие в банковата система и сигурността, която предоставят банките като онлайн услуги и плащания. За съжаление, в един момент човек се изправя пред това, че остава без значителна сума пари – от порядъка на 2 минимални работни заплати. Това се случва без никакво предупреждение от страна на банковата институция, нито пък предупреждение по някакъв начин от мобилните приложения, с които се работи за онлайн разплащане".

"Банката не беше разбрала това. Нито бях получил предупредителен смс, нито писмо, нито обаждане, че се налага запор на сметката или движението на тези пари", добави Инков, като подчерта, че преди това не е получавал заплахи, предупреждения или фишинг съобщения. 

След това той се е обадил на кол центъра на банката, откъдето са установили часа, момента на тегленето, сумата, включително и кой е изтеглил парите:

"Това са фирми, които завършват на знаци с USA. Другата транзакция беше в Балтимор. Имаше поне 4 транзакции – различни суми, които са финализирани успешно, без да бъда известен, нито да правя каквото и да било. От това, което излиза като данни, излиза, че сделката е напълно реална – с получател, име, банков код".

Компаниите не оповестяват хакерските пробиви, за да не бъдат подвеждани под отговорност под българското и европейското законодателство, казва Симеон Нгуен, който е етичен хакер и част от обучителния екип на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия", който прави безплатни обучения за фирмите – как да се защитават от хакери.

По думите му ежедневно може да се видят милиони примери за такива атаки. Според него обаче проблемът е, че хората не се образоват и не следят тези новини. "Понякога могат да бъдат измамени, защото нещо може да изглежда много достоверно".

Експертът посочи, че заразяването на компютър може да стане чрез отварянето на файл със скрит код, който е получен на имейл. По думите му тези мейли са доста грамотно написани и изглеждащи достоверно:

"Благодарение на изкуствения интелект, дори хакери, които са в Индия например, могат да напишат перфектен мейл на български език".

Той е категоричен, че може да бъде осъден хакер. По думите му обаче проблемът е, че много трудно се стига до него.