Испански град впечатлява с уникалното си разположение.

Сгушен в планините на запад от Малага, се намира градът Ронда. Той се извисява на върха на хълм и предлага впечатляваща гледка към отвесните скали. Градът има поразителна архитектура и е пълен с история и характер.

Ронда е разделен на две със стръмно дефиле – El Tajo Gorge – прорязващо града и река Guadalevín, минаваща между страните отдолу.

Подобно на голяма част от Андалусия, архитектурата на Ронда отразява християнските и мюсюлманските влияния от миналото, което я прави очарователно място.

Неговата история може да бъде проследена по улиците, от портата Алмокабар, която е служила като главен вход на града по време на маврите, до Пуенте Нуево, който е бил използван като затвор по време на Испанската гражданска война.

Градът е предимно пешеходен, както и главната улица Calle La Bola.

Най-разпознаваемата характеристика на Ронда - поразителният Пуенте Нуево - се вижда най-добре от пътеката на дефилето Ел Тахо.

Високият 98 метра мост е бил завършен за 34 години и е най-новият от трите моста, които свързват разделения град. Селищата в района датират от праисторически времена и посетителите могат да пътуват до близката Куева де ла Пилета, за да видят пещерни рисунки от преди 20 000 години.

За феновете на древната история, свободните за влизане римски руини на Acinipo са само на 20 километра.

Улиците на Ронда са облицовани с варосани сгради, пълни със заведения за хранене и магазини, както и с местни занаяти. Туристите могат да опитат традиционна испанска храна или да посетят ресторантите с две звезди Мишлен в града.

Plaza de Toros de Ronda е една от най-старите арени за корида в Испания. Веднъж посетен от известния писател Ърнест Хемингуей, рингът сега е отворен като музей, с изключение на годишната корида, която се провежда по време на фестивала на Педро Ромеро.

Планините Сиера Невада са впечатляващ фон на хълмистата местност, която заобикаля града.

Арабските бани, разположени в подножието на града, предлагат поглед към миналото. Те датират от 13 век и са едни от най-добре запазените бани в страната.

Casa del Rey Moro е по-ново допълнение към града. Построена през 1700 г., къщата съдържа красиви градини и е дом на важна реликва от мюсюлманското управление на Ронда - Водната мина. Посетителите могат да преминат през 300-те стъпала, издълбани в стените на дефилето, надолу към непробиваема крепост.

Ронда предлага перфектната база за опознаване на Южна Испания, като Севиля, Кадис и Малага са на по-малко от два часа път с кола.