Групата измамници, взели 10 000 лева за ремонт от възрастна пловдивчанка, остават в ареста. Това реши днес Пловдивският окръжен съд, като уважи искането на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение.

Пред магистратите Петър Митов (47г.), Горан Георгиев (59г.) и синът му Илия Георгиев (37г.) изразиха готовност да възстановят сумата на измамената пенсионерка и поискаха по-леки мерки за неотклонение, но доводите им не се оказаха достатъчни, за да убедят съдия Михаела Добрева да ги пусне от ареста.

Всичко започнало на 7 юни тази година. Майсторите убедили Веселина Радичева, че трябва да направи спешен ремонт в дома си, като и поискали 10 000 лева за поставяне на изолация. Обещали, че ще свършат работата перфектно. Извършили дребни ремонтни дейности и изчезнали. В последствие жената подала сигнал и на 11 юни майсторите били арестувани.

Според прокуратурата мъжете вербално атакували Радичева и я убедили да подпише договор с обещанието, че това е началото. По този начин я въвели в заблуждение. По делото се казва, че употребявали сила и заплашване, за да подпише договора със съмнителни условия и неясни клаузи. Горан се представил с друго фамилно име и гледал лошо и я убеждавал да подпише. Илия ходил с нея до банката да изтегли парите, а Петър подписал разписка, че ги е получил.

Майстори на покриви станаха рекетьори, заплашват с незавършен ремонтСлучаят стигнал и до полицията

Мъжете са с повдигнати обвинения за тежки умишлени престъпления, за които закона предвижда наказание „лишаване от свобода”. Към момента по делото са разпитани множество свидетели, направени са огледи и разпознавания, иззети са и доказателства. Пред съда прокурор Илияна Джубелиева изложи доводи, че са налице всички предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение – наличие на висока обществена опасност, опасност от укриване и опасност от извършване на друго престъпление. Към момента срещу Горан има висящо производство за измама, макар и тримата да са със статут на неосъждани. Горан и Петър имат предходни осъждания, но са реабилитирани.

Адвокат Стефан Левашки, защитник на тримата пледира, че не е напълно доказано, че има изнудване, принуда или измама. Според него към момента не е ясно и в какво се изразява заплашването. „Има такива твърдения от страна на жената, но не е описано конкретно действие или фраза, с което да става ясно, че са я заплашвали”, каза още Левашки.

В последните си думи и тримата обещаха, че ще възстановят сумата и помолиха съда за милост. Те могат да направят нов опит да си издействат по-лека мярка за неотклонение на 26 юни, за когато е насрочено обжалването.