Евро 2024 започна, а в шампионата винаги се говори за интересни факти и рекорди. Това първенство също може да остане в историята с не малко постижение, а вече паднаха и три рекорда само в първите два дни. 

Вижте най-интересните факти за Евро 2024:

- През тази година има един абсолютен дебютант и това е отборът на Грузия, който попадна в група с Португалия, Турция и Чехия. 

- Най-възрастният футболист на Евро 2024 ще бъде португалецът Пепе, който е на 41 години. 

- На другия полюс е испанската надежда на Барселона Ламин Ямал, който ще участва на шампионата на едва 16 години. Ямал вчера се превърна и в най-младият футболист, който е участвал на Европейско първенство в двубоя срещу Хърватия. 

- Още един рекорд вече падна на Евро 2024, а той е за най-бърз гол на Европейски първенства в историята. Той беше реализиран вчера от Недим Байрами от Албания, който в 23-та секунда реализира във вратата на Италия, но албанците загубиха с 1:2.

- Юлиан Нагелсман пък стана най-младия наставник на Европейски първенства, след като изведе Германия в мача на откриването срещу Шотландия на 36 години. 

- Най-възрастният капитан също ще сред португалците, а това е голямата им звезда Кристиано Роналдо, който е на 39 години.

- Най-младият капитан ще е Доминик Собослай от Унгария на 23 години. 

- Най-старият треньор е Ралф Рагник, който ще води Австрия на 65 точки. 

- Английската Висша лига е с най-много футболисти - 90, следва италианската Серия А с 81 и немската Бундеслига с 61. 

- Българският футболен елит също ще бъде представен на Евро 2024 в лицето на играчите на Лудогорец - Квадво Дуа, който ще играе за Швейцария и Якуб Пьотровски, който ще е сред титулярите на Полша. 

- Бразилският треньор на Албания Силвиньо е единственият, който не е европеец.

- Ще има и няколко футболисти играещи извън Европа в САЩ, Южна Корея, ОАЕ, Иран и Катар. 

- Манчестър Сити и Интер са отборите с най-много национали по 13. 

- Най-много са италианските треньори - 5, които ще са начело на Италия - Лучиано Спалети, Турция - Винценцо Монтела, Белгия - Доменико Тедеско, Унгария - Марко Роси и Словакия - Франческо Калцона.

- Треньорът на Франция Дидие Дешан може да стане първият треньор в света, който печели световна и европейска титла и като футболист и като треньор. До момента той има световна титла през 1999г. като футболист и 2018г. като треньор и европейска титла като треньор през 2000г., когато беше и капитан. 

- Ако Франция или Италия спечели ще изравни най-добрите отбори на Европейски първенства - Германия и Испания, които имат по 3 титли до момента. Естествено ако някои от тях пък спечели титла ще стане първият отбор, който е печелил 4 европейски титли.

- Плюшеното мече Алберт е талисманът на Евро 2024.

- Fussball Liebe се казва топката на Евро 2024, на която са изобразени всички стадиони на страната домакин. 

- Химнът на Евро 2024 се казва Fyre в изпълнението на One Rebuplic, Medusa и Leony.