Как създателите на „потьомскинското село” с претенциозното име „Исторически парк” се сдобиха с 13 депутата в новия български парламент? Наистина ли една новосъздадена партия  без харизматичен и добре познат лидер, без финансиране, без ясна позиция и програма, с помощта на няколко инфлуенсъри и ютубъри може за няколко месеца да събере 100 хиляди българи и да прескочи 4 % бариера? И то без нито един социолог или политически анализатор дори да загатне за съществуването й!

Всъщност всичко случило се говори за добре обмислен политически инженерингов продукт. Но кой е неговият създател?

Ако се вслушаме в патриотичните мантри и заклинания  на едно от лицата на „Величие” - (под)полковника Никола Марков, разбираме че, бащите на възрожденците са „въшльовци”, Левски никаква не я свършил и е произведен в национален герой поради липса на по-добра кандидатура, Русия е създала българската държава преди 145 години, тъй като по нашите земи не е имало дипломати, а всички настоящи политици са маскари. Единственият, чието име не се споменава в емоционалните полюции на генерала е това на президента Румен Радев. За сметка на това „миротворческите” опорни точки са същите, като тези на президента. Марков и идеологът на „Величие” - онлайн гуруто Ивелин Михайлов са категорично срещу изпращането на оръжия в Украйна, но пък твърдят, че България трябва да продължава да бъде член на НАТО. Също като президента, се обявяват против изпращането на български войници в Украйна, макар, че никой не е искал подобно нещо от държавата ни.

Кръгът около президента не пропуска възможност да съобщи на електората, че възможностите на настоящата политическа система са изчерпани и на сцената скоро ще се появи нов политически субект. "В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото. Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР приближеният до Румен Радев политолог проф. Александър Маринов. "Персонифицираните очаквания са насочени към президента, смята той. "В момента това изглежда най-логичното. Ако ще се появи нещо ново, силно, мощен старт, трябва да е около него. Обаче не съм сигурен, че няма да е нещо ново друго", добави анализаторът.

Това, което не осъзнават сценаристите обаче е, че този път води надолу и в задънена улица! Те стремглаво са се запътили натам! Да им пожелаем успех възможно най-скоро! Само тогава, когато се освободи от задушаващата им прегръдка, България ще се превърне в държавата, за която мечтаем! Мисля, че това време наближава!” коментира във фейсбук профила си адвокат Иван Демерджиев, който бе служебен министър в три правителства на Радев.

Разследващият журналист  Григор Лилов също смята, че „Величие”, „за която толкова много вече се говори и тепърва ще се разраства на мястото на ПП-ДБ е партията на президента. „Солидарна България”  беше прикритието й”, пише Лилов.

Намеренията на "Величие" напомнят на римейк на лятото на вдигнатия юмрук на Радев! коментира Калина Андролова. 

Още през декември 2022 г. президентът Румен Радев връчва отличие на Ивелин Михайлов в церемония на Министерството на туризма, след като Историческият парк беше събрал малко над 2500 гласа в онлайн анкета.

Интересното е, че в края на март  Михайлов и Марков припознаха публично "идеите" на гражданското движение на бившия кандидат-депутат от ВМРО Кузман Илиев "България може", който доскоро беше председател на Съюза за стопанска инициатива на Алексей Петров.

В края на март проф. Александър Маринов коментира, че виждал потенциал за прескачане на бариерата за влизане в НС на "малка формация", като посочи поименно Кузман Илиев - без дори Илиев да е регистрирал партия.

Политолози прогнозират, че това вероятно са последните парламентарни избори без участието на президента Радев. Едва ли ще е изненада ако на следващия вот видим обединение между „Величие”, „България може” и някоя лява партия с явната благословия на Радев.

Един такъв генезис обяснява и пълната незаинтересованост на специалните служби към Историческия парк, за който бяха изнесени данни, че е в основата на финансова пирамида, а в него тренират паравоенни структури. След изявлението на шефа на НАП Румен Спецов, че агенцията проверява фирмите на Михайлов заради близо 600 000 лева неплатени данъци, той без да му мигне окото заяви, че ще затвори фирмите и ще остави служителите си без заплати, а държавата без приходи. Макар, че така или иначе стана ясно, че не плаща данъци. 

Успоредно с политическите си структури, а вероятно и като част от тях, "Величие" е създало  военизирани, разполагащи със солиден арсенал. Военизираното крило на "Величие" носи името "Български юнак" - организация, представяна публично като спортен клуб. Описани във вестника "Красиво Ветрино", издаван от Михайлов, военните обучения на "спортния клуб" са включвали "оцеляване в градска среда", "превземане на сграда и оттегляне с прикриващ огън към укритие". В обръжението си след изборите, Марков се обърна към избирателите , наричайки ги "Бели вълци" - името на паравоенна организация в Република Сръбска и терористича организация в Германия. 

Наскоро ютубърът Симон Милков представи на пресконференция около 500 електронни файла, за които излезе с твърдение, че са автентични снимки, копия на лични карти, снимани документи и екселски таблици, документиращи целия абсурд около парка. По думите на активиста личните карти и данни  документират схема за купуване на гласове.

В същото време обаче  ДАНС проверява защо не работи Симеоновския лифт, кой е отговорен за асфалтирането на отсчеката , на която катастрофира кола на НСО , в която пътуваше Кирил Петков, и привиква на разпити членовете на Обществения съвет за Детска болница.  Все дейности, застрашаващи националната сигурност. Но въпреки опитите на последното редовно правителство, началникът  на ДАНС Пламен Тончев не бе сменен, тъй като президентът го защитаваше със зъби и нокти. Дори след саботажа на машинното гласуване на предишните парламентарни избори. 

Сега отново ни очаква период на безвремие при опитите за съставяне на редовно правителство. Промени в службите едва ли ще бъдат направени, а фамозният (под)полковник междувременно ще се сдобие с имунитет и ще зомбира населението от трибуната на Народното събрание. А глупостите, които се разпространяват от "техни величества" изобщо не е ясно какъв хаос могат да предизвикат. И тогава хората отново ще потърсят "здравата ръка", която да въведе ред. А тя отдавна "загрява" на "Дондуков". И нищо чудно след някой и друг месец в парламента да бъде внесен Закон за чуждестранните агенти и играта на демокрация да приключи. 

 

Пловдивското лице на „Величие" – наемникът Дарин Георгиев, опитал да създаде „Батальон 12" на ЗингаревичКонтракторът говори за „нова армия", опита се да саботира 49-ото Народно събрание заради Радев

Изненадата "Величие"- от Исторически парк, през YouTube към парламентаПаравоенни формирования и финансова пирамида се свързват с новата националистическа партия

"Величие": Влизаме в парламента, ще правим разузнаване с бойПо думите и на двамата партията се е появила „когато нещата в държавата излязоха от контрол"