Често виждаме различни реклами с „вълшебни“ лекарства, които могат да ни отърват „лесно“ от подутия корем и излишната вода и да се почувстваме „по-леки“. Поради лесната им достъпност доста често се стига до злоупотреби. Диуретиците, наричани „отводняващи хапчета“ отдавна се използват от хора, които се надяват да свалят няколко излишни килограма. Наистина ли са толкова чудодейни в битката с килограмите, но по-големият въпрос е дали не плащаме с цената на здравето си, за да свалим нежелано тегло? Отговорите дава д-р Тихомира Георева гастроентеролог и нутриционист в УМБАЛ „Пълмед“.

-Д-р Георева, какво представляват т.нар. „водни хапчета“ и помагат ли в битката с килограмите?

- Диуретиците причиняват временна загуба на тегло поради загуба на вода, а не на мазнини. По същество вие губите телесна вода и се „изсушавате“, което може да изглежда като загуба на тегло, но веднага след като се върне водата  в тялото, теглото обикновено се възстановява. Понякога приемането на диуретик за отслабване може да има обратен ефект, тъй като тялото може да компенсира загубата на течности чрез задържане на допълнителна течност.

Диуретиците помагат на тялото ви да се отърве от водата. Тялото се състои от 60% вода и има точен баланс на течности и електролити в клетките. Някои състояния като високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност или проблеми с бъбреците могат да причинят натрупване на течности в тялото. Твърде много течности често се съчетават с излишък на натрий, което може да бъде вредно за тялото. Органите работят извънредно, за да изхвърлят течността и натрия от тялото и този процес може да доведе до подуване и проблеми с дишането.

Диуретиците казват на рецепторите в бъбреците да намалят усвояването на натрий и да го отстранят с урината. Накратко, диуретиците ви карат да уринирате повече, което води до загуба на вода от тялото ви. Те се срещат най-често в лекарствата, но има и естествени диуретици в някои храни и напитки. Те включват кофеин от кафе, чай или други кофеинови напитки, алкохол, лимони, целина, чушки, чесън, лук, краставици, аспержи, грозде, ананас и диня.

-Бързата загуба на тегло може да звучи привлекателно, но наистина ли диуретиците са ефективна добавка за отслабване и запознати ли са пациентите с уврежданията, които могат да възникнат при здрави хора от злоупотребата с тях?

-Приемането на високи дози диуретици при здрави хора може да доведе до дехидратация и електролитни нарушения като загуба на калий и натрий, които са необходими за поддържане на кръвното налягане и нормалния сърдечен ритъм.

Те трябва да се приемат при състояния и строги индикации от лекар като сърдечна недостатъчност, асцит, високо кръвно и други. Поради злоупотребата им от спортисти, са включени в списъка със забранени вещества на Световната антидопингова агенция (WADA).

С диуретиците също понякога се злоупотребява от хора, страдащи от хранителни разстройства, като булимия невроза, като начин за прочистване и бързо отслабване.

-Кои са най-опасните усложнения, които могат да възникнат при злоупотребата с тях?

-Дългогодишната неправилна употреба на диуретици може да доведе до хроничен електролитен дисбаланс и бъбречно заболяване. Неправилната употреба на хапчета за обезводняване може да доведе до дехидратация, електролитен дисбаланс, умора, мускулни крампи и дълготрайно увреждане на бъбреците.

Искам да представя реален случай от практиката ми. Жена на 39 г., от 15 години приемаща диуретици заради „чувство“ за задържане на излишна вода и хранеща се предимно със зеленчуци поради мисълта, че й помагат с килограмите и редуване с епизоди на лишаване от храна.

Бъбрекът й изглеждаше със силно редуциран паренхим вследствие свръхупотребата във високи дози на съответните медикаменти.

Ето нагледна ехографска снимка какво се е случило с бъбрека:

За да отслабнете здравословно, без да увреждате трайно организма си, препоръчвам консултация със специалист за изработване на цялостен модел на здравословно хранене, който можете да поддържате в дългосрочен план, без риск за здравето ви.

-Какви съвети може да дадете на хората, които имат проблеми със задържането на вода, без да се използват дуретиците?

-На първо място: Намаляването на солта във вашата диета.

Високият хранителен прием на сол кара тялото ви да задържа вода. Твърде солената храна води до увеличаване на приема на течности без съпътстващо увеличаване на отделянето на урина. Резултатът е увеличаване на телесното тегло заради задържането на вода.

Полезни напитки  - чаят и кафето са лек диуретик, като кофеинът в тях може да ви помогне да се отървете от излишната вода. Също - чаша чай от хибискус или глухарче - някои доказателства показват, че екстрактът от хибискус и глухарче имат диуретични свойства 

Има много полезни храни в това отношение. Смята се, че динята, ананасът, аспержите, кресонът и плодовете на глога имат леки диуретични свойства. Освен това, те също са заредени с витамини, минерали и антиоксиданти.

 Кардио тренировките подобряват кръвообращението, премахват натрупаните токсини и могат да облекчат симптомите на задържане на течности

В заключение  водните хапчета не трябва да се използват за отслабване, тъй като тази загуба се дължи на водното тегло, а не на загубата на мазнини, и  ще го възстановите веднага, щом се рехидратирате.

Вместо да разчитате на водни хапчета за отслабване, придържайте се към здравословна диета и тренировъчна програма и ако задържате излишна вода, изберете естествен вариант да я загубите.

За продължителна загуба на тегло, която води до загуба на мазнини и подобрен състав на тялото (повече мускули), съсредоточете се върху здравословни навици като избор на храна, силови тренировки и кардио упражнения.

Диуретичните добавки винаги трябва да бъдат одобрени първо от Вашия лекар, тъй като те могат да взаимодействат с лекарствата и много от тях не са одобрени от Изпълнителната агенция по лекарствата. Диуретичните лекарства трябва да се приемат само за състоянието, за което са предписани от вашия лекар, защото могат да застрашат здравето ви!

Визитка

Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и нутриционист. Един от приоритетите й е борбата със затлъстяването и в този аспект тя е разработила диетичен режим от три фази, при който в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя също лекува успешно различни гастроентерологични заболявания. Създала е и програми за бърза детоксикация и очистване от натрупаните токсини, особено подходяща в месеца преди летните отпуски.

Д-р Тихомира Георева, „Пълмед": Да развенчаем митовете за „добрите" хранителни навици и отслабванетоПериодичното гладуване може да провокира хранителни разстройства като анорексия, булимия, преяждане

Д-р Тихомира Георева: Внимавайте със стероиди и анаболи, водят до импотентност и агресияПри прекомерното използване на тестостерон либидото може да падне критично при мъжете с месеци, заяви лекарят