ПП „Величие“ е феноменът на българския политически живот от нощта на 9 юни. Слабо познатата формация успя изненадващо да мине бариерата от 4%, като шокира всички – и анализатори, и политици. В нощта на изборите по телевизиите се показаха двама мъже с огромни медальони и кръстове на вратовете си, които говориха за „нова България“, „силна армия“ и „икономически подем“.

Единият от тях е Ивелин Михайлов – идеологът на „Величие“, а до него бе председателят на партията - бившият подполковник от НСО Николай Марков, който след службата си в „Исторически парк“ е бил издигнат в полковник.

Двамата влязоха в пререкания с почти всички журналисти и заявиха недвусмислено – „внимавайте с нас“.

Постовете на Марков пък са изключително странни и войнски настроени. В един от тях той пише:

„Нашата организация изгради мощна световна сила от мотивирани войници на светлината. Не само българи. Всеки опит за пробив в системата ще се неутрализира веднага. Воюваме за България с нулева толерантност към враговете на Родината. Поставили сме опитни агенти във всички горещи точки, включително в държавните институции. И до врага“, пише бившия офицер от НСО.

Кои са войните им на светлината и какво правят те?

Едно от най-разпознаваемите им лица и част от авангарда е Дарин Георгиев. Той е човекът на ПП „Величие“ в Пловдив, като бе трети в листата за депутати от града и водач в областта. Резултатите изпратиха бившия наемен войник в Народното събрание, като част от парламентарната група на „Величие“.

Това не е първи досег на Георгиев с политиката.  На парламентарните избори през 2023 година той бе кандидат-депутат от листата на БНО( Българско национално движение). Формацията е позната с радикалните си проруски възгледи, както и хвърлянето на суперлативи към президента Румен Радев.

Целта на БНО през 2023 година бе да саботират изборите, като оберат протестния вот. Самият Дарин Георгиев казва в интервю пред „Евроком“, че всички листи са с по един кандидат умишлено.

„Целта ни е да влезем в парламента, като оберем протестния вот и след това се откажем. По тази начин няма да има парламент, защото няма 240 депутати. Така цялата власт ще бъде в президента Румен Радев, който единствен може да спаси България от това да влезе във военен конфликт“, казва Дарин Георгиев във времето, когато управляваше служебния кабинет на президента.

След провала на тези избори, Георгиев намери ново поприще вПФК „Ботев Пловдив“. След боя над видни фенове на Ботев,  TrafficNews писа, че президентът на клуба Антон Зингаревич си прави частна гвардия от руски тип. Целта й бе да се овладеят феновете, като дори се създадат спящи клетки, които биха могли да обслужват руски интереси.  Преди да гръмне скандала с Въльо Петров и въоръжението ОПГ,  шеф на сигурността в Ботев бе именно Дарин Георгиев. Неговото пребиваване съвпада и с идването на новия адвокат на тима и също показващ близки отношения с Антон Зингаревич – Иван Демерджиев. Последният бе вътрешен министър в кабинетите на Румен Радев.

Направи ли си Зингаревич лична гвардия за наказателни акции и всяване на страх?След боя над тартори на бултрасите, действащи полицаи и военни сплашват и инакомислещи треньори

Дарин Георгиев и Иван Демерджиев неведнъж бяха виждани в компанията на Зингаревич по време на футболните срещи. Именно новият депутат бе сочен за наставник на тартора на „наказателната бригада“ – Въльо Петров.  След като гръмнаха скандалите около „Батальон 12“, Дарин Георгиев направи крачка назад и се оттегли от ръководните функции в Ботев. Не е ясно обаче дали след това не е продължавал да има косвено участие в ръководенето на наказателната бригада тип „Вагнер“, чийто тартори в момента са в ареста. Самият Ивелин Михайлов също има близки връзки с Въльо Петров, преди последният да бъде задържан. 

Половин година по-късно Дарин Георгиев вече е депутат в 50-ия парламент от непознатата до вчера „Величие“.

Самата формация не изразява никакво становище за президента Румен Радев – нито положително, нито отрицателно. Видно е обаче, че една от най-знаковите фигури е свързана с държавния глава.  

Въпросът е имат ли връзки президентството, ПП „Величие“ и руското ръководство на Ботев Пловдив и ако имат – какви са те?

Отношението на Дарин Георгиев и „Величие“ към войната и мира

„Ние не сме русофили, ние сме за мира и неутралитета. Ние не сме евроатлантици, но не искаме сега да илизаме от НАТО и ЕС“. Това са фразите на идеологът на партията Ивелин Михайлов, които са изключително объркващи.

Участия на Дарин Георгиев в предизборната кампания,  предимно в подкасти с водещи, които не крият своите симпатии към Кремъл като Мартин Карбовски и Киро Брейка, обаче открехват повече мнението на „Величие“ за външната им политика.

„Едни шопари от партиите на статуквото, се опитват да ни въвлекат във военен конфликт. Ние изпращаме военни в Украйна, макар и офицери, които обучават украинските войници. Това обаче означава, че участваме в тази война. За да не се връщат български момчета в ковчези, трябва да преустановим всякаква помощ за Украйна“, казва Дарин Георгиев пред Мартин Карбовски, преповтаряйки част от тезите на президента. В друго интервю той заявява, че България трябва да се освободи от всички бази, войници и оръжия на НАТО и по този начин Русия няма да гледа на нас като заплаха.

Дарин Георгиев казва още, че „България има нужда от нова армия и това ще се случи след 9 юни“. Тогава ще стане ясно дали и колко е боеспособна. По думите му страната ни няма нужда от голяма армия, а малка, но качествена, за да може да изпълнява тактически и специални операции. Той се застъпва и за задължително военно обучение на всички, като целта е утре, ако България бъде въвлечена в конфликт – да може да се защити.

Именно с този аргумент, той защитава и военната подготовка и лагерите, които се организират от „Величие“.  Той отрича това да е „паравоенна организация“ и „частна армия“. Същото правят и лидерите на партията, като обясняват ученията в „Исторически парк“ с бизнес начинанието си.

Ивелин Михайлов и Николай Марков пък няколко пъти снощи пред Бойко Василев в БНТ, заявиха, че „не взимат страна във войната в Украйна“.

„Нека видим какво е състоянието на армията ни и тогава да решим да взимаме страна“, каза Михайлов. 

Фиксирането в българската армия от лидерите на „Величие“  са изключително притеснителни. За „Исторически парк“ от години има съмнения, че се финансира с руски капитали, а видно един от новите им депутати има връзки с Антон Зинагаревич. 

Преди няколко месеца министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че ДАНС и МВР проверяват „Исторически парк“, но повече така и не стана дума по темата. Поне довчера…

Въпросът е кой стои зад новата политическа формация и дали това не представлява опасност за националната сигурност на България. Друг логичен въпрос е има ли връзка между „Величие“ и президентството,  тъй като е видно, че по вертикалата има такива между знакови лица от двете места. Радев и Михайлов дори имат снимки заедно, като президентът го награди за развиването на културен туризъм през "Исторически парк". 

Дали причината "Величие" да бележи сериозно развитие за кратко време, въпреки обезпокоителните факти, не се дължи и на факта, че ДАНС не проявяват интерес към тях,  също е правдив въпрос. За никого не тайна, че Държавна агенция „Национална сигурност“ все още е под контрола на Радев.

Със сигурност маските скоро ще паднат и отговорите ще дойдат,  може обаче да се надяваме, че това ще стане, преди да се е случило непоправимото.  

 

Батальон 12, финансиран с руски капитали, опитва да овладее агитките на "Ботев"Под предлог, че се инвестира в спорта, около отбора се гради структура с дейност, която може да се окаже проблем за националната ни сигурност

Лидерът на „Величие": Няма да се оставим да ни откраднат изборитеНямаме желание да излизаме от НАТО и ЕС, заяви Ивелин Михайлов

"Величие": Няма да подкрепим коалиционно мандатоносителБългария не се управлява от парламента, заяви Николай Марков