С помощта на здравните власти бе проверено какво е качеството на морската вода и можем ли да плажуваме спокойно, предаде бтв.

„През летния сезон качеството на водата се следи на две седмици, като през две седмици пробите се вземат от един и същи пункт. На нашата територия има 49 зони за къпане, от които се извършват 49 пробовземания“, обясни д-р Кофинова, директор на Дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ в Бургас.

По време на интервюто бяха взети проби от морето, които да бъдат изследвани.

„Пробите се изследват за два показателя, съгласно изискванията в Наредба 5 – за ешерихия коли и ентерококи. От началото ма този сезон са взети 92 проби. Проведени са 184 изследвания. До момента водата отговаря на изискванията за отлично качество. Къпането може да започне, а то вече е и започнало“, коментира д-р Кофинова.

Тя посочи, че всяка година се прави категоризиране на плажовете, в зависимост от това дали през последните 4 години е имало отклонения от съответните стойности.

„Няма никакви заплахи от страна на морето, то е чисто и можем да се къпем спокойно“, посочи д-р Кофинова. Резултатите излизат в рамките на 72 часа.