Войводиново, Граф Игнатиево, Войсил и Радиново отбелязаха празниците си с изпълнения на песни, танци, заря, гайди и бозуки. И четирите села в дните около християнския празник Възнесение Господне стават домакини на събори, на които се срещат жители и гости, които споделят красиви емоции заедно.

Два дни празнуваха в Граф Игнатиево. Няколко часа с кръшни хора жителите и гостите на събора се забавляваха. Първият ден бе посветен на спорта и се проведоха футболни срещи между ветерани и сегашните играчи на „Вихър 2006“ (Граф Игнатиево). Вторият ден започна с празнична литургия в храм „Св. Възнесение Господне“, където беше отслужена Света литургия. Десетки миряни се събраха в църквата, където се помолиха и запалиха свещички за здраве. След службата в двора на храма бе осветен курбан за здраве и раздаден от кметовете на Марица Димитър Иванов и на Граф Игнатиево Нестор Чочев. „Тук традицията е за празника на селото да се даряват пари за курбана, който бе раздаден на жителите. От ранни зори жените започват да приготвят дреболията за гозбата, а мъжете да нарежат и направят на порции месото. След това ги сваряват и после кавърдисваме курбана, за да стане така популярния и традиционен за нас „червен курбан“, разясни кметът на Граф Игнатиево Нестор Чочев. В ранния следобед на площада пред читалището „Изгрев“ децата и младежите от ОУ „Граф Игнатиево“ и ДГ „Здравец“ бяха подготвили празнична програма от тракийски танци и песни. След тях започна народното веселие под звуците на оркестър „Фолк Палитра“ с ръководител Петър Войников.

„Честит празник на всички жители на Граф Игнатиево. Радвам се, че толкова много хора сте се събрали на площада. Бъдете здрави и благословени. Пожелавам ви хубава вечер и всички да се хванат на хорото, което ще води вашият кмет Нестор Чочев“, поздрави присъстващите кметът на Община Марица Димитър Иванов. След това заедно с кмета на селото и със зам.-кмета на Марица Петър Минков поведоха хорото. Празникът продължи до ранни зори.

В събота още от сутринта с футболни срещи за деца започна празникът във Войводиново. Организаторът Любомир Назаров заяви, че интересът към спорта е голям и в турнира са се събрали над 35 деца, разделени в две възрастови групи. „Първата е до 10-11 години, а втората – от 12 до 18 години. Има много деца, които играят в пловдивските отбори. Станаха хубави мачове, а стимулът на всяко дете беше да вземе медал“, каза Назаров. Малко след емоциите на зеления терен започнаха и ловни стрелби по панички. Пръв сред ловджиите беше Тома Томов, а след него се наредиха Стойко Гатев и Асен Янков. В ранния следобед центърът на Войводиново се изпълни с многохиляден народ. За тях беше подготвена специална програма от най-големия самодеен танцов ансамбъл „Войводинци“, който наброява близо 200 души от 5 до 80 години. Участие взе и певческата група на пенсионерския клуб. Програмата бе изпъстрена с фолклор от Северна България, Тракия и Шоплука. Първият танц от репертоара на самодейците, с който излязоха на сцената бе „Разходка из Северозапада“.  

„Българите в Северозападна България правят този ритуал на втория ден от Великден в памет на починалите им близки. Подобна традиция ние в Тракия нямаме. Затова решихме, че е уместно да покажем на празника нещо различно - като култура, като костюми, като звучене на музиката. В ритуала участват мъже и жени. В този танц, който се придържа към мегданското увеселение и към изчистения фолклор, няма много хореография. Това е различното и новото в програмата ни“, заяви художественият ръководител и хореограф на самодейния клуб Илияна Божанова. След първите танци от Северна България - Разходка из Северозапада, Играорчета и Пал Андреевата, бе представен традиционният тракийски танц – криво хоро. След това публиката се наслади и на танци от Шоплука. „Моята идея е да представим всички групи на колектива, всеки да изиграе по един танц, както и да имаме време за селското увеселение. Репертоарът ни е много богат. Целта ни не е да правим самостоятелен концерт, а да вдигнем народа и настроението, като после всички могат да се радват и да танцуват заедно“, каза Божанова.

На финала под звуците на гайдите на сцената се качиха Борислав Тонев и Йордан Топалов. Изпълнението им на „Рофинка болна легнала“, „Петко льо, капитанине“ и китка от родопски песни вдигнаха на крака всички гости на събора. Изпълнението на гайдарите беше специален поздрав за кмета на Марица Димитър Иванов и жителите на общината от кмета на Войводиново Димитър Тосев. С байряк в ръка Тосев поведе хорото, а след него се наредиха десетки жители. Няколко часа то се ви, а поздравите за кмета на селото не спираха.

Във Войсил традиционният събор, посветен на храмовия празник „Свето Възнесение“ започна с футболна среща между ветерани и настоящи играчи на местния отбор ФК „Вихър“. Десетки се събраха на стадиона, а след това се отправиха към центъра на селото, където започна фолклорната програма на самодейните танцови състави към НЧ „Христо Ботев 1930“, ДГ „Слънчо“ и НУ „Климент Охридски“. Те изпълниха различни тракийски танци и песни. След това забавата продължи с програмата на оркестър „Пловдив“ с ръководител Славчо Александров. Хорото поведе кметът на Войсил Стоян Черкезов.

В Радиново съборът започна с традиционните народните борби, където специален гост беше двукратният олимпийският шампион по борба Армен Назарян и заслужилият треньор Иван Гарабитов. Малко след края на интересното спортно събитие стартира и празничната програма с оркестър „Народно веселие“. В полунощ кметът Йордан Дашев беше подготвил празнична заря, която продължи 10 минути. След това той поздрави жителите и гостите на Радиново с едночасова програма на Боян Йоанакис, който изпълни на бозуки музикална гръцка палитра.