Ще се повишат ли  цените на чадъри и шезлонги по Българското Черноморие за летния сезон тази година. Това е един от въпросите, който вълнува българите, решили да се възползват от отпуската у нас. По последни данни повишение ще има, като това ще се случи спрямо инфлацията, съобщиха още преди месеци  концесионери на плажове.

Въпреки, че повечето чадъри и шезлонги у нас са достигнали максимално допустимата цена, която е заложена, в концесионните договори и тези за наем на плажовете е записано, че дължимите такси към Министерството на туризма  се индексират спрямо инфлацията за предходната година. Тази година промяната на цените се очаква и заради искането на държавата за увеличение на концесионните такси с 9,5%.

С над 15% пък са били индексирани таксите на хората, които стопанисват плажовете. За две години повишението в таксите им е надхвърлило 25%.

За поредна година сумата, която трябва да заделим за сянка, варира от 5 до 20 лв. за брой в зависимост от местоположението. Разбира се най-скъпите са традиционно в големите курорти Лозенец, Златни пясъци, Слънчев бряг, Равда, Несебър, Свети Влас и Созопол, където комплектите достигат 30 лева, а на някои места и повече.

В Поморие, Китен, Каваците, цената за чадър и шезлонг отделно е по 7 лева. В случай, че искаме комплект – сянка и два шезлонга, цената става 21 лева.

По-евтино е на Албена, Крайморие и Св. Св. Константин и Елена, където комплектът е около 15 лева.

Разбира се остава и възможността да ползвате свободните и неохраняеми зони по плажната ивица, където може да разполагате и собствени чадъри, масички и кърпи.