Според математикът проф. Николай Витанов има три варианта за разпространението на COVID-19 у нас през следващите месеци, това обяви той в сутрешния блок на NOVA.

Той ги е описал подробно и в профила си във „Фейсбук“:

И тъй трите сценария на Витанов

  1. Сценарий 1: Наричам го АКО ИМАМЕ АКЪЛ В ГЛАВАТА или оптимистичен сценарий

Тук броят на новите случаи пада под 1000 на ден, а броят на смъртните случаи пада под 50 на ден.

  1. Сценарий 2: Наричам го ТИБЕТ заради височината на тибетското плато. При тоя сценарий си стоим на плато над 2000 нови случая на ден (съботите и неделите не ги броим.)
  2. Сценарий 3: Наричам го АКО НЯМАМЕ АКЪЛ В ГЛАВАТА. При този сценарий след текущия спад отново тръгваме нагоре. Възможни причини: отпускане вследствие текущото позитивно развитие, завръщане на гастарбайтерите за празниците през декември и януари (известно още като дълъг пас в предаването на заразата), тръгване на ученици и студенти на училище, липса на тотален локдаун и т. н.

Това са сценариите на Витанов. Всеки си има име, та да ги отличавате от това, което ви говорят другите.

По думите му устойчивият вариант за развитие на ситуацията е да паднем под 1000 нови случая и под 50 починали на ден, тоест вариант 1.

Математикът смята, че позитивният сценарий може да се осуети ако помислим, че всичко е свършило. Какъв ще е сценарият зависи от нас, уточни математикът. Според него изборите няма да повлияят съществено на разпространението на вируса, но има риск по време на коледните празниците в края на годината, когато у нас се завърнат българи от чужбина, които са с по-слабо ваксинационно покритие да окажат негативен ефект. Това ще се почувства в началото на следващата година.

Според него у нас никога няма да се стигне до тотален локдаун или задължителна ваксинация.