Три изключително забавни куклени спектакъла ще забавляват малчуганите в рамките на фестивала „Лято в Стария град“, съобщават организаторите от Агенция „Антракт“.  Режисьорът Петя Недева ще буди интересът на децата към различни сфери от живота и ежедневието. Спектаклите ще бъдат в двора на „Къща Иван Черноземски“ , на ул. „Цанко Лавренов“ 5 в Стария град, след тях Петя Недева организира и забавни уъркшопове, в които най- малките се включват с огромен интерес. В своите представления Петя обединява петте си големи страсти – Музиката, Кукленият театър, Танцът, Изкуствата и работата с деца. Гледа на себе си като на Разказвача, който пътува със своите истории и напомня Важните неща, които скрояват живота, а също забравените и изоставените мечти. 

 Входът за всички представления е БЕЗПЛАТЕН!

 

Първият спектакъл е на 17 юни, от 10. 30 часа, а в него децата ще се срещнат с горделивия скакалец Сенди, който по трудния начин разбира, че в живота малките неща са точно толкова важни, колкото и големите.

 

ПРИКАЗКА ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА:

Историята е за младия и горделив скакалец Сенди, който обича и иска да прави само големи, дълги скокове. Дори напуска училище, защото намира уроците за малките скокове загуба на време. Но нещо се случва и Сенди е принуден да се откаже от своето надменно и грубо поведение. Благодарение на другите персонажи и случки той разбира, че в живота малките неща са точно толкова важни, колкото и големите.

Историята се пресъздава от актьор и кукли. Представлението е интерактивно и учи децата както на мъдростта на приказката, така и на съчувствие и разбиране към другите.

Сценична адаптация: Павла Манова и Петя Недева
Кукли: Павла Манова
Авторска музика: Петя Недева
В създаването и записването на музиката участват ученици
от Музикално училище “ Любомир Пипков”

 

Вторият спектакъл е с дата 11 юли, а началото е в 10 часа. Мястото на срещата не се променя – „Къща Иван Черноземски“ в Стария град.

 

МАЛКОТО ЗЪБЧЕ

Това е история за едно Зъбче, което много, много, ама много обича сладко и никак, никак, ама никак не иска да се мие.
Но един ден след Голямо похапване…идват Кариесите и Зъбчето се оказва в Голяма беда! Как ще му помогнем?

Кой може да помогне на Малкото Зъбче? Разбира се някой, който знае всичко за зъбките. Той ще сложи всичко в ред , а децата ще сезабавляват и разберат колко е важно да се грижат за зъбите си , за да са здрави.
Заповядайте да разведрим тази не винаги лека тема с кукли и забавни герои, които ще можете да отнесете вкъщи, за да стане миенето на зъбките любима игра.

Автори: Павла Манова, Петя Недева, Деси Минчева

Сценична реализация и изпълнение: Петя Недева

Кукли : Петя Недева и Павла Манова

Авторска музика: Петя Недева

 

В третия спектакъл, малчуганите ще се запознаят с процеса по създаване на музика. Той ще бъде на 8 август, от 10 часа в двора на „Къща Иван Черноземски“.

МУЗИКАЛНИЦА

Героите в този авторски куклен спектакъл идва от музикалния свят. Главният герой Додо Ресол е гмуркач- откривател на забравени тонове. В безкрайният Океан на Звуците живеят многобройните потомци на два големи рода – потомците на Тон и потомците на Шум. Къде се намира този Океан? Във Великата Тишина, разбира се – на стъпка от там, откъдето извират Всички неща.

Един ден Додо обаче не може да посети Океана на Звуците , а трябва непременно непременно да намери песничката на едно делфинче в беда. И както става в живота, той среща Някой , който има ключа и знае пътя. Ритъмчо и господин Метроном са част от приятелите, които Музикалница ще включи в приключението.

Представлението е интерактивно. Публиката се включва , за да спаси заедно с Додо песничката на делфинчето.

 

ЗА АВТОРА

Петя Недева е творец, който в работата си обединява големите си страсти – музика, куклен театър, танц, изкуства, работа с деца. Завършва Средно музикално училище "Христина Морфова”, Стара Загора със специалност фагот и продължава образованието си в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност куклено актьорско майсторство за куклен театър при пионера на съвременното куклено изкуство в България - проф. Атанас Илков. Завършва с магистърска степен. Съосновател на първия Образователен театър в София.

Успешно представя с колеги българското театрално изкуство на международни сцени - Лондон Великобритания, Ню Йорк САЩ, Германия, Монреал и Ванкувър Канада, Улан Батор Монголия и др.

Музиката остава като основен, водещ елемент в работата ѝ. Създава авторска музика за много детски театрални спектакли, последният от които е “Малката морска сирена” на театър “София”. Работи с деца за раждането на нови творчески пространства, обединявайки и развивайки творческия и житейския си опит. Тя е съавтор и в един от най- успешните проекти в пловдивския куклен театър -  „Кой съм аз“ – спектакъл за деца до 3 години.

 

Спектаклите са част от програмата на тримесечния фестивал „Лято в Стария град”, който е част от Културния календар на град Пловдив и се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.