С утихването на COVID вълната от Омикрон редица държави започнаха да анонсират своите планове за мерките и ограниченията през следващите месеци.

Най-рязка промяната ще бъде във Великобритания, като се очаква да се премахнат всички ограничения. Днес премиер Борис Джонсън ще обяви  пред парламента новата стратегия, която се нарича  "живот с COVID",  съобщи "Ройтерс".

Мерките са толкова драстични, че се очаква да няма задължителна карантина за болните от COVID-19, като изолацията ще бъде лично решение на всеки.  Така Великобритания ще стане първата голяма европейска държава, която разрешава на хора, които знаят, че са заразени с COVID-19, свободно да ходят на работа, да посещават магазини и да използват обществения транспорт.

Според правителство равнището на ваксинация  - 81% от пълнолетните са с бустерна доза, е достатъчно за преминаване от "от наложени от държавата задължения към насърчаване на личното отговорно поведение".

Медицински експерти призоваха Джонсън да не си играе със здравето на нацията, а съветници на правителството предупредиха, че отмяната на ограниченията може да доведе до бързо нарастване на случаите.

От своя страна правителството обяви, че ще запази известни системи за наблюдение на епидемичната обстановка, както и планове за мерки, в случай че се появи нов вариант на коронавируса.

В същото време две други държави заявиха, че отпускат контрола за влизането на територията им.

Австралия се отваря за ваксинирани туристи за пръв път от две години насам. Те се позовават на  високото равнище на ваксинация срещу COVID-19 и на намаляването на новите случаи.

От напълно ваксинираните туристи няма да се изисква карантиниране, но тези, които са с по-малко от две дози, ще трябва да имат свидетелство, че са освободени, и ще трябва да се самоизолират съгласно изискванията на съответния щат.

Израел ще разреши от 1 март влизането на всички туристи, независимо дали са ваксинирани срещу COVID-19, съобщиха от кабинета на премиера. Влизането в Израел все пак ще изисква два PCR теста, един преди полета и един при кацане в Израел.

Италия пък стана поредната европейска държава, която препоръча поставянето на четвърта доза ваксина срещу COVID-19 на една от най-рисковите групи - хората с отслабена имунна система

Това са пациенти, които приемат лекарства за потискане на имунната защита заради други заболявания, онкоболните, трансплантираните, хората на хемодиализа и др. Те ще могат да си поставят четвърта доза иРНК ваксина 120 дни след третата.

На другия полюс е Гърция, като тази седмица ще започне налагането на глобите на над 300 хил. души на възраст над 60 години, които не са се ваксинирали срещу COVID-19, съобщава гръцкият в. "Катимерини".

Очаква се до вторник имената да бъдат предадени от Министерството на цифровото управление на независимия орган за публични приходи, който отговаря за сертифицирането на глобите. Санкционираните ще получат известие, че дължат по 50 евро до края на седмицата.

Гърция задължи хората над 60 г. да се ваксинират срещу COVID-19 до 17 януари под заплахата от административна глоба от 100 евро за всеки месец, през който остават неваксинирани. Само януарската глоба ще е 50 евро. От плащане са освободени гражданите, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини, лицата над 96 г. възраст и крайно бедните, които не са могли да плащат данъци през последните три години.