Мианмар ще започне да купува руски петрол и да плаща за него в рубли, съобщава агенция РИА Новости, като се позовава на изявления на генерала от хунтата Мин Аунг Хлаинг.

"Отношенията ни се развиват положително", заяви президентът Путин след среща в рамките на Икономическия форум във Владивосток.

Мин Аунг Хлаингсе срещна с Путин за втори път в рамките на два месеца. Русия е един от малкото останали дипломатически партньори на Мианмар.

Русия е изпратила значително повече петрол и въглища на Индия и Китай през лятото в сравнение с началото на годината, докато европейските страни, които традиционно разчитаха на руската енергия, намалиха рязко покупките й в отговор на войната в Украйна, се казва в доклад, публикуван във вторник, предава Associated Press.

Центърът за изследване на енергетиката и чистия въздух каза, че Русия е получила около 158 милиарда евро приходи от продажбата на нефт, природен газ и въглища от февруари до август, повече от половината от които - за около 85 милиарда евро - са изнесени в Европейския съюз.

В рамките на ЕС Германия остава най-големият вносител, купувайки изкопаеми горива от Русия на стойност 19 милиарда евро през последния шестмесечен период.

Най-големият вносител в световен мащаб обаче е Китай, който е купил руска енергия на стойност 35 милиарда евро, каза базираната в Хелзинки група.

Докато приходите на Русия са се увеличили, общият обем на износа е спаднал с 18% в сравнение с момента, когато страната нахлу в Украйна, се казва в доклада.