Белият дом публикува в петък най-новия проект на комюникето на Групата на седемте (Г-7), в което се подчертава, че приблизителните щети за Украйна по време на "специалната операция" на Русия в страната възлизат на 486 милиарда долара.

"Русия трябва да прекрати незаконната си агресивна война и да плати за щетите, които е причинила на Украйна. Тези щети сега надхвърлят 486 милиарда щатски долара, според Световната банка. Не е в правото на Русия да решава дали и кога ще плати за щетите, които е причинила в Украйна. Задълженията на Русия, съгласно международното право, да плати за щетите, които причинява, са ясни и затова ние продължаваме да обмисляме всички възможни законни пътища, по които Русия трябва да изпълни тези задължения", се посочва в документа от срещата на Г-7.

В съвместното изявление на Г-7 също така се отбелязва, че страните от Групата на седемте "се ангажират да увеличат разходите за водената от Русия война, като надграждат всеобхватния пакет от санкции и икономически мерки, които вече са в сила".

По време на първия ден от срещата лидерите на Г-7 колективно се съгласиха да предоставят на Киев заем от 50 милиарда долара, който да бъде изплатен от приходите от замразени руски активи.