Подалият оставка лидер на "Да, България" Христо Иванов отново е обявен за депутат. В понеделник той заяви, че напуска и парламента, но до петък, когато изтече крайният срок за подаване на заявления за отказ пред ЦИК преди обявяването на окончателно избраните за депутати, явно той не е подал такова.

Това става ясно от решението, с което ЦИК обявява имената на новите 240 депутати, които трябва да се закълнат може би другата седмица. Сред тях е и това на Христо Иванов, който бе водач на листата на ПП-ДБ в столичния 24-и МИР.

В 50-ото народно събрание депутат от групата на БСП става бившият председател на младежкото СДС Калоян Методиев. Лидерката в оставка на социалистите Корнелия Нинова избра да е депутат от Благоевград, а освободи за него мястото в столичния 25-и МИР, въпреки решението на Изпълнителното бюро да направи обратното, пише 24 часа.

Решението на тясното ръководство на партията не спази и Георги Свиленски - той избра да влезе от Плевен, където спря за парламента Стефан Бурджев, а пусна от столичния 24-и МИР близкият до Нинова Михаил Ставрев.

След като двойните водачи избраха от кои региони влизат, размествания в окончателните имена има при всички парламентарни групи.

Съпредседателят на ПП Асен Василев например избра да е депутат от Хасково и така в парламента влиза отново Манол Пейков. Кирил Петков пък предпочете Бойко Рашков, който бе втори в Перник, вместо Настимир Ананиев, чиято партия ВОЛТ бе сред мандатоносителите на неговия кабинет в 47-ото НС. Бившият министър Богдан Богданов ще е депутат от Плевен, а от Пловдив-област влиза Катя Панева. 

В коалиционната група депутатите на "Промяната" ще са 22-ма, 9 са на "Да, България" и 8 на ДСБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще е депутат от Пловдив, а от 25-и МИР в София на негово място влиза Петър Николов.

Повечето от депутатите на ГЕРБ имат опит в парламента, а сред новите лица са Йорданка Фандъкова, Георги Георгиев, Тервел Георгиев. Бившата шефка на НС Цвета Караянчева се завръща в парламента.

Половината от групата на ДПС, която за първи път е толкова голяма, е от изцяло нови лица - 25 са досегашните депутати, а 22-ма са новите. Лидерът Делян Пеевски знаково избра да е депутат от Кърджали, където също знаково поведе листата и движението взе всички 5 мандата от този регион.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по традиция ще е депутат от Варна, а от София в парламента влиза Рая Иванова.

Николай Марков от "Величие" ще е депутат от Пловдив, а от 25-и МИР в София депутат става бившата депутатка от СДС и ИТН и един от двигателите на новата формация Виктория Василева. Сред интересните имена в новата група е това на Етиен Леви. А избраният за депутат от Смолян Кристиан Карабельов се отказа и на негово място влиза Лариса Борисова.

Макар и рекордьор по преференции в родния Плевен, Слави Трифонов за пореден път реши да остане извън парламента. Така депутат ще е Христинка Иванова, която стана известна покрай разцепването на ИТН в 47-ото НС, когато петима депутати, начело с Радостин Василев напуснаха партията, за да подкрепят кабинета "Петков". Иванова обяви, че Василев я е заплашвал, за да се отцепи и тя, а по-късно заведе и дело