Папа Франциск се изказа пред разширеното заседание на срещата на върха на Г-7, която се провежда под председателството на Италия в Борго Егнация в област Пулия. Той е първият Глава на Римокатолическата църква, който участва на такова събитие.

Темата му за изкуствения интелект започна с думите:

"Изкуственият интелект е очарователен и страховит", след което поясни, че човешкият разум и интелект са допринесли за развитието на човечеството във всички негови аспекти, както и за създаването на изкуствения интелект, полезен в различните сфери на човешките дейности.

И уточни:

"В същото време той може да доведе до най-голямата несправедливост между развитите страни и тези в процес на развитие, между  господстващите социални класи и потиснатите социални класи. Това е опасно".

В тази посока папа Франциск допълни, че  е "спешно" да се преосмисли разработването и използването на устройства като така наречените "смъртоносни автономни оръжия" и да се забрани използването им.

След изказването си папата се срещна с американския президент Джо Байдън и с президентите на Турция и Бразилия - Ердоган и Лула.