Предложението на Владимир Путин за започване на мирни преговори за Украйна не са мирни предложения, а за повече агресия и окупация - така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира условията на руския държавен глава:

"Не Украйна е тази, която трябва да изтегли силите си от украинска територия. Русия трябва да се изтегли от окупираната украинска територия. Това предложение на практика означава, че Русия би имала правото да окупира още повече украинска земя. Твърдението им, че тези четири области не са украински, показва единствено, че предложението не е направено в дух на разбирателство".

По-рано в петък Путин поиска украинските войски да бъдат изведени напълно от Донецка и Луганска народна република, Херсонска и Запорожка област, при това от цялата територия на тези региони в административните им граници, които са съществували в момента на влизането им в Украйна, както и отказ на Киев от планове за присъединяване към НАТО, като условия за прекратяване на огъня и за началото на мирни преговори.

Путин окупира незаконно суверенна територия и не е в позиция да диктува условия. Това каза американският секретар по отбраната Лойд Остин в отговор на въпрос за условията на руския държавен глава за започване на мирни преговори за войната в Украйна:

"Путин окупира незаконно украинска суверенна територия и изобщо не е в позиция да диктува на Украйна какво да прави за възстановяването на мира. Това е точно онова поведение, което не искаме да виждаме. Не искаме да виждаме как лидер на една страна се събужда един ден и решава, че иска да заличава граници и да анексира територии на съседите си. Това не е светът, в който някой изобщо би искал да живее.

Остин каза още, че Путин може да спре войната още днес, ако изтегли войските си от Украйна.