Днес командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) даде старт на 59-ото Държавно първенство по парашутизъм за приземяване в цел и кръг от Източноевропейската лига по парашутизъм на летище Ерден, обл.Монтана.

В първенството участват 13 отбора от девет държави - България, Босна и Херцеговина, Германия, Италия, Полша, Румъния, Сърбия, Унгария и Черна гора. Четири от отборите са съставени от военнослужещи, от които три са български и един от Сърбия. Специалните сили на Българската армия участват с два отбора.

На откриващата церемония присъстваха още областният управител на област Монтана Ивайло Антонов, председателят на общински съвет на Монтана Иво Иванов, кметове на населени места, представители на местната власт от областта и легенди в парашутизма от България, Италия и Унгария, част от които продължават да се състезават.

В приветствието си, генерал-майор Матеев поздрави организаторите на шампионата - Български национален аероклуб в лицето на председателя на клуба и вицепрезидент на Международната авиационна федерация Ани Стаменова и директора на  състезанието Ангел Стаменов за отличното домакинство. Той изрази и дълбоко уважение към легендите на парашутния скок, че продължават да милеят за парашутизма и че присъстват днес на летището. „Голяма чест и удоволствие е да бъда тук с вас. Винаги е удоволствие да бъдеш в родния си край. Респект към хората до мен – определено легенди в парашутизма в Европа и в света!“ каза командирът на СКСО.

Преди да обяви Държавния шампионат по парашутизъм за открит, той пожела на всички състезатели успех, късмет, подходящи метеорологични условия и безаварийни скокове.