Кирил Петков ще подаде оставка като премиер в понеделник сутринта, за да започнат процедурно консултациите на президента за съставяне на нов кабинет. Това каза самият Петков от Брюксел след срещата ЕС - Западни Балкани. 

"В понеделник сутринта. Няма никакъв проблем. Веднага ще попълним документите и ще ги подадем", каза Петков.

Той заяви при какви условия и с кого би влезнал в коалиция оттук насетне. 

Част от изискванията, които са свързани с Френското предложение са много трудни за приемане от Република Северна Македония. Това не са само исканията на София, това трябва да станат искания на Европа. Сега остава Парламента да обсъди и даде решение.  Докато няма това решение, аз ще продължавам да твърдя за моето обещание. Тежката задача ще бъде за РСМ, която ще трябва да приеме нашите изисквания“, коментира Петков. Припомняме, че в момента тече заседание на Външната комисия, която обсъжда въпроса за РСМ.

Комисията по външна политика гледа три проекта за Северна МакедонияНа заседанието присъства и ресорният министър Теодора Генчовска

Премиерът в оставка обяви, че са категорични за това с кого бива влезнали в една коалиция.

„Ние ще продължим да държим ясна линия, с кого бихме направили коалиция и с кого -не. Нашата основна цел е борба с корупцията. Наш партньор няма да е човек, който е част от корупцията. Няма как да се случи с Борисов. Няма как да се случи със Слави Трифонов и Тошко Йорданов. Там няма да направим компромис. Петте изисквания на Костадинов също са неприемливи“, заяви Петков.

Оставаме с възможностите за партньорите, които сега имаме, както и всички независими депутати, които искат да подкрепят нашите политики. Ако има такива, които ще кажат, че България им е приоритет.

 „Аз очаквам, че ще видите ПП сега с още по-силна позиция. Хората наистина ни повярваха, че не сме готови да правим сделки със задкулисието. ДБ и БСП бяха партньори, с които може да се върши работа. Самите те имат сериозни идеологични различие, но можем да работи“, заяви Петков.

В момента рискуваме да забавим първата вноска от парите по Плана за възстановяване, допълни премиерът в оставка. Ако обаче продължаваме без ясна цел, ще ги загубим.

Хората, с които бихме се коалирали, трябва да са пред нас, когато взимаме решение. Няма да отстъпим на принципите си. Ще минем по всички институционални вътрешни стъпки. Отборът е в добра кондиция да продължи напред.