Опустошителната градушка, която удари Казанлъшко в четвъртък, е убила десетки щъркели и зайци. Бурята взе и човешка жертва.

„Беше страшно. Ледените късове бяха с размери на ябълка. Пометоха всичко. Не мога да си обясня как може един облак, който се е заформил още в Драгоман, да мине през Ботевград, по ръба на Стара планина, да остане необработен и да падне в местността „Илиева могила”. Моята метеорологична станция го засече още в 16.30 ч. и започнах да звъня на различни места, но без резултат”, заяви в ефира на „Здравей, България” Кунчо Кутев, собственик на животновъдна ферма. По думите му щетите за бизнеса му възлизат на 1,5 млн. лева.

И жителите на Шипка смятат, че противоградната система не се е справила с ледения облак, който е бил с дължина от близо 2 километра.

Четвърти ден след ледения ад в Шипка жителите на града продължават да изчисляват размера на щетите и да се борят с тях. Ято щъркели и много диви животни са станали жертва на падащите ледени буци. Убити са животни, отглеждани във ферма. Унищожена е земеделска продукция. Общо щетите в града са за милиони. Според жителите му градоносният облак е бил подценен и необработен. 

Това всичко е от безхаберието на държавата. Доста щъркели няма да могат да идат на юг тази година. Беше красота да ги гледаме как вървят успоредно с комбайна”, каза Кънчо Кутев за Нова. 

Според него над 20 са убитите щъркели в полето. „Това беше апокалипсис с невероятни форми и размери на градушката”. Кънчо Кутев е собственик на най-голямата животновъдна ферма в региона. „Аз имам над 200 ранени животни”, каза той.

„Имаме убити в порядъка на 6-7 телета, след това видях няколко майки, които прикривайки телетата с телата си, също умряха. Кръв течеше от ноздрите, от очите, от устата им, гледката е брутална”, каза Кутев.

Според жителите на Шипка и земеделците, противоградната система не се е справила с ледения облак, който е бил с дължина от близо 2 километра. „При нас целия покрив беше натрошен, въпреки, че скоро го правихме. Купили сме 600 цигли и те няма да стигнат. Синът ми помага”, каза Параскева.

Друг пострадал е Деян. Той разказа, че до момента са сменили около 250 керемиди, улуците също са за смяна. Домът на Славея също е ударен от градушката. Тя обясни, че са запретнали ръкави и всички работят, за да предотвратят щетите. „Трябва и помощ от държавата, това е голяма трагедия”, каза Славея.

Описите на щетите продължават.